Pogledajte što se pojavilo na bojištu u Ukrajini: Šalju cijele čopore, kao iz filma katastrofe

22.08.2024. 11:08:00

Ukrajina koristi robotske pse na bojnom polju, što je prva poznata borbena upotreba takvih strojeva. Robote je isporučila britanska tvrtka i nisu autonomni, njima se upravlja daljinskim upravljačem. “Svaka bi jedinica trebala imati jednog od ovih pasa”, kaže Kurt, zapovjednik 28. mehanizirane brigade, u X/Twitter objavi na službenom profilu ukrajinskog Ministarstva obrane.

Psi roboti, koji su zapravo zemaljski dronovi, koriste se za istraživanje rovova, zgrada i područja guste vegetacije kojima dronovi teško pristupaju. BAD2 strojevi mogu putovati brzinom od 14 km/h i mogu nositi više od 7 kg streljiva, medicinskih i drugih osnovnih potrepština na prvoj liniji, kažu izvješća.

Koristit će ih i za izviđačke misije na neprijateljskom teritoriju. Strojevi nisu dizajnirani da budu oružje koje ubija. Umjesto toga, programirani su za prepoznavanje mina dok istražuju zahtjevan teren.

Tijekom nedavne demonstracije novinarima, jedan od pasa robota nazvan ‘Bad one’ šuljao se i trčao poput pravog psa pokazujući svoju kompaktnu veličinu i prikrivenu agilnost. “Ovaj ‘pas’ ograničava rizik za vojnike i povećava operativne sposobnosti. Ovo je osnovna funkcija psa”, rekao je za AFP operater psa robota Juri, koji radi za britanskog proizvođača vojne opreme.

Kyle Thorburn, direktor Brit Alliancea, kaže da je krajnji cilj psa robota spašavanje života i izbjegavanje potrebe slanja vojnika da obave posao koji pas može obaviti. Valerii Riabykh, bivši konzultant ukrajinske vojske, primijetio je, međutim, da bi modificiranje BAD2 da se koriste kao dronovi samoubojice bilo dragocjeno u borbi.

Dodao je da je uništavanje važnih ciljeva u borbi, osobito u urbanim uvjetima ili šumovitim područjima koji nisu dostupni bespilotnim letjelicama važan zadatak i misli da bi prilagodba BAD2 za to ponudila sjajnu budućnost na bojnom polju.

Kao u scenariju iz distopijskih filmova

Pas robot ima bateriju koja radi dva sata, ugrađeni termovizijski sustav i prekidač koji briše sve podatke ako robot padne u ruke Rusa. To samo pokazuje kako će vojne snage koristiti tehnologiju da bi stekle prednost na bojnom polju, poput scenarija u filmovima znanstvene fantastike.

Osim Ukrajine, druge zemlje poput Sjedinjenih Država i Kine također raspoređuju pse robote na ratištima. Nedavno je Kina predstavila psa robota s mitraljezom pričvršćenim na leđima, što je uistinu distopijski pogled na budućnost ratovanja. Inače, rat u Ukrajini, a sada i u Rusiji uveo je i visoko sofisticirana dostignuća u načinima ratovanja, posebno s masovnom upotrebom dronova.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: M.P./Foto: snimka zaslona/X

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.