Pogledajte video Uprave za zatočene i nestale za koji main-stream mediji nisu zainteresirani

07.07.2021. 19:33:00

Udruga hrvatskih branitelja RH zaprimila je od Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske video u kojem predstavlja svoj rad i aktivnosti koje su od povijesnog značaja za Republiku Hrvatsku.

Video sljedećeg sadržaja objavljujemo na Portalu dnevnih novosti: 

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja pokušava pronaći odgovore i pružiti mir obiteljima nestalih za vrijeme Domovinskog rata, Drugog svjetskog rata i ostalih ratnih sukoba na podučju Republike Hrvatske.

Kako bi sustavno pristupili problemu nestalih osoba, Uprava za zatočene i nestale razvila je hrvatski model traženja nestalih osoba temeljen na pet disciplina:

  1. ljudski izvori
  2. zračno snimanje
  3. biodetektori - cadaver psi
  4. elektronički senzori - geo-radari
  5. strojna obrada - izviđanje
  1. Ljudski izvori

Kroz razgovore sa svjedocima i operativnim prikupljanjem informacija s terena kreće priprema potencijalne lokacije za obradu. Koristeći otvorene izvore i medije, analiziraju se iste u realnom vremenu i uspoređuju s podacima u bazama podataka. Nakon analize, donosi se odluka o obradi lokacije drugim metodama. Odnosno, kreže druga faza - zračno snimanje.

  1. Zračno snimanje

Koristeći zračne snimke, vrijeme pretraživanja određenog područja znatno je kraće. Time se istim resursima povećava učinkovitost. Teško dostupne terene iz zraka je lakše obraditi i pripremiti za druge metode pretrage. Olakšano je i ubrzano praćenje svih aktivnosti i stanja na terenu prije i poslije. Olakšana je i analiza i obrada istih za baze podataka. Preciznija je evidencija obrađenih površina, olakšano praćenje kojom metodom je što obrađeno. 

Detaljnim analiziranjem zračno izviđanih površina, lako je uočiti strukturalne promjene u procesu dozrijevanja žitarica. Svako strojno narušavanje integriteta tla vidljivo je kao zelenija/tamnija površina koja se jedino vidi iz orto-pogleda. Iste nam govore da je to sumnjivo područje koje treba proći sa psima i georadarima prije strojne obrade. Promjene su uočljive i u procesu nicanja gotovo svih poljoprivrednih kultura, što se može preciznije odrediti LIDAR senzorom. 

  1. Bio-detektori - cadaver psi

Po dolasku na lokaciju, prije nego što se krene sa senzoriranjem terena, obavezan je pirotehnički pregled. Poslije obrade terena iz zraka, a prije probnog iskapanje i georadara, svaka lokacija se provjerava psima. Ovisno o vrsti terena, psi omogućuju i brzu pretragu i smanjuju mogućnost pogreške na minimum. U slučaju prepoznavanja i najmanjeg traga u sklopu prostorije, psi pokazuju interes ili markiraju mjesto. Svaki put kada je markacija, pas legne na mjesto gdje je nanjušio biološki trag. Na pošumljenom terenu, mirisi raspadnutih tijela kreću se kroz zemlju i korijenje većeg drveća. Kada se rade ispitna kopanja strojem, svaki rov se pregleda vizualno i sa psom, jer se mirisi lakše kreću kroz prokopanu zemlju. Pas vrlo često otklanja sumnje kada to niti jednom drugom metodom nije moguće. 

  1. Elektronički senzori - geo-radar

Elektromagnetsko istraživanje tla, odnosno georadarsko snimanje, jedno je od najsofisticiranijih i najpopularnijih metoda. U praktičnoj uporabi tek je 15-ak godina. Georadarskim ispitivanjem pravi se elektromagnetski ekvivalent seizmičke reflekcije u funkciji mapiranja podzemlja. Primjena ovog načina istraživanja tla/podzemlja moguća je gotovo svugdje i spada u potpuno neinvazivne metode. Nabavom najnovijeg modela georadara, značajno je podignuta kvaliteta istraživanja potencijalnih lokaliteta. Novi georadar unaprijedio je akviziciju podataka, povećao rezoluciju i broj uzoraka u jedinici vremena, što je temelj za renderiranje 3D modela istraživanog prostora. Novi pristup podešavanju omogućuje dva različita načina rada: linijski - odnosno brža i djelomična pretraga i mrežni način, koji je sporiji, ali omogućuje detaljniju analizu i izradu 3D modela. Novi model opremljen je diferencijalnih GPS prijamnikom koji omogućuje razlučivost od 5 cm, dok radarski sklop prodire u tlo do 15 m dubine s točnošću većom od 5 cm. Kroz obradu i analizu 3D modela, gotovo je nemoguće preskočiti bilo kakvu anomaliju u tlu. 

  1. Strojna i ručna obrada lokacija
    1. Istraživanje nepristupačnih lokacija

Izviđanja i ekshumacija posmrtnih ostataka iz dubokih i nepristupačnih jama provodi se uz pomoć posebno obučenih speleoloških timova u koordinaciji s UZN-om. Sve aktivnosti koje se rade u jamama na površini prate sva nadležna tijela RH u koordinaciji s Upravom za zatočene i nestale putem video linka u realnom vremenu.

    1. Strojna obrada

Na kraju, svaka potencijalna lokacija provjerava se strojnom obradom. U konačnici, to je jedina disciplina koja sa 100 % sigurnošću može potvrditi lokaciju. Kopanjem ispitnih rovova na lokaciji posebno obučeni ljudi prate rov i signaliziraju i najmanju vizualno-strukturalnu promjenu. 

Identifikacija posmrtnih ostataka vrši se modernom DNK analizom. Uprava za zatočene i nestale brine se i o dostojnom obilježavanju mjesta stradanja.

Potraga se nastavlja...

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: A. K./PDN/tehnička podrška: Danijel Pedi/PDN/video: Ministarstvo hrvatskih branitelja RH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.