POLA MILIJUNA MRTVIH u svijetu, brojne države vraćaju mjere koje su već ukinule!

29.06.2020. 10:41:00

Broj mrtvih u svijetu od posljedica zaraze novim koronavirusom premašio je u ponedjeljak pola milijuna, prema podacima uglednog američkog sveučilišta Johns Hopkins.

Kako je objavljeno na stranicama sveučilišta, od izbijanja pandemije koronavirusa u Kini krajem prošle godine u svijetu je od posljedica zaraze umrlo 500.306 osoba.

Najviše smrtnih slučajeva od covida-19 zabilježeno je u Sjedinjenim Državama – 125.763, Brazilu – 57.070, Velikoj Britaniji – 43.634, Italiji – 34.738, Francuskoj – 29,781 i Španjolskoj – 28.343.

U svijetu je koronavirusom zaraženo više od deset milijuna ljudi – najviše zaraženih također je u Sjedinjenim Državama, više od 2,5 milijuna, a slijede Brazil, Rusija, Indija i Velika Britanija, pokazuju podaci sveučilišta Johns Hopkins.

Istovremeno, pandemija ne pokazuje neke znake slabljenja – u većini zapadnih država zabilježeno je povećanje slučajeva nakon popuštanja mjera, a naročito je loše stanje na zemljama južne polutke, poput Brazila i Australije, u kojima sad jesen prelazi u zimu.

Druga najmnogoljudnija australska savezna država Victoria objavila je da razmatra ponovno uvođenje mjera karantene nakon što je na njezinom teritoriju zabilježen najveći dnevni porast broja slučajeva zaraze koronavirusom u posljednja dva mjeseca.

Premda mnoge australske države i teritoriji još nisu objavili svoje brojke, 75 novih slučajeva samo u Victoriji ukazuju na najveći dnevni porast za čitavu Australiju od 11. travnja. Porast broja slučajeva potaknuo je zabrinutost zbog drugog vala epidemije u Australiji, nakon što je nekoliko tjedana dnevna brojka zaraženih bila ispod 20.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom naredio je zatvaranje barova u Los Angelesu i još šest okruga te države na američkom jugozapadu gdje je zabilježen porast broja oboljelih od novog koronavirusa.

“Zbog porasta broja oboljelih od covida-19, Kalifornija naređuje zatvaranje barova u Fresnu, Imperialu Kernu, Kingsu, Los Angelesu, San Joaquinu i Tulareu, napisao je na Twitteru demokratski guverner koji je 12. lipnja dozvolio njihovo otvaranje.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:EPA/MONIRUL ALAM

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.