Policija otkrila četiri zločinačka udruženja: nedozvoljeno trgovali s više od osam tona duhana

21.12.2021. 16:18:00

Osobe su trgovale s najmanje 8.6 tona duhana koji nije označen duhanskim markicama Ministarstva financija te su na taj način oštetile državni proračun za oko 5,88 milijuna kuna i stekle protupravnu imovinsku korist od oko 1,37 milijuna kunaPolicijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave istarske su u suradnji s djelatnicima Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave primorsko goranske te uz potporu Policijske uprave zagrebačke, Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske i Policijske uprave virovitičko-podravske, a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Odsjek u Rijeci, proveli kriminalističko istraživanje kojim je obuhvaćeno 25 osoba zbog sumnje da su u sastavu četiri zločinačka udruženja činili kaznena djela nedozvoljene trgovine. 

Policijski službenici utvrdili su da je prvoosumnjičeni 46-godišnjak od 27. travnja do 20. prosinca na području Zagreba, Bjelovara, Rijeke, Poreča, Pule i u drugim mjestima u Republici Hrvatskoj, u cilju da se materijalno okoriste, okupio i povezao u zajedničko djelovanje još 15 muškaraca u dobi od 30 do 64 godine radi kontinuirane nabave, prijevoza i daljnje preprodaje većih količina duhana koji nije označen duhanskim markicama Ministarstva financija Republike Hrvatske. 

Prvoosumnjičeni je s glavnim dobavljačem duhana, 35-godišnjakom, dogovarao kontinuiranu nabavu većih količina sitno rezanog duhana koji nije označen duhanskim markicama, a nakon dogovora o količini, cijeni, mjestu i vremenu isporuke, angažirao je vozače kojima je za usluge prijevoza plaćao novcem ili duhanom. Vozači su dovozili veće količine duhana s područja Zagreba na područje Rijeke i Istre radi daljnje distribucije na tržište, a koju su obavljali preostali članovi zločinačkog udruženja tzv. kupci na veliko. Nabavna cijena duhana bila je 60 kuna, a krajnjim kupcima duhan se prodavao po cijeni od 130 do 250 kuna po kilogramu. 

Policija je utvrdila kako je organizator drugog zločinačkog udruženja drugoosumnjičeni 35-godišnjak koji je u zajedničko djelovanje povezao pet muškaraca u dobi od 35 do 55 godina te 38-godišnju ženu. Oni su djelovali u razdoblju od 11. svibnja do 20. prosinca na istom području, a drugoosumnjičeni je s već spomenutim dobavljačem duhana te s još dvije osobe dogovarao kontinuiranu nabavu veće količine sitno rezanog duhana i isporuku s područja Zagreba na područje Rijeke i Istre. Daljnju distribuciju do krajnjih korisnika obavljao je sam i u suradnji s još tri osobe iz udruženja. 

Treće zločinačko udruženje činili su trećeosumnjičeni 30-godišnjak kao organizator i još pet muškaraca u dobi od 34 do 49 godina te 36-godišnja žena. Oni su djelovali u razdoblju od 30. lipnja do 20. prosinca na području Rijeka, Zagreba i u drugim mjestima u Republici Hrvatskoj te su dogovarali kontinuiranu nabavu i isporuku veće količine sitno rezanog duhana. U istom razdoblju djelovalo je i četvrto zločinačko udruženje koje je organizirao četvrtoosumnjičeni 30-godišnjak. On je povezao u zajedničko djelovanje još trojicu muškaraca u dobi od 44 do 55 godina koji su djelovali na području Pule, Rijeke, Crikvenice, Zagreba i u drugim mjestima u Republici Hrvatskoj u cilju nabave i isporuke duhana s područja Zagreba do područja Rijeke i Istre. Za napomenuti je kako su neke osobe bile članovi više zločinačkih udruženja. 

Policija je utvrdila sumnju da su osobe trgovale s najmanje 8.6 tona duhana koji nije označen duhanskim markicama Ministarstva financija te su na taj način oštetile državni proračun Republike Hrvatske za oko 5,88 milijuna kuna i stekle protupravnu imovinsku korist od oko 1,37 milijuna kuna. Dio duhana oduzeli su policijski službenici prilikom obavljanja policijskih zadaća, a oko 1.7 tona zaplijenili su djelatnici carine prilikom svojih postupanja. 

Policijski službenici su 20. prosinca uhitili 22 osumnjičene osobe kod kojih su obavljene pretrage domova i prijevoznih sredstava te su pronašli još 60 kilograma duhana bez duhanskih markica Ministarstva financija, zračnu pušku, dva pištolja i 5.8 kg marihuane.

Osumnjičene osobe su istog dana i tijekom noći privedene u pritvorsku jedinicu Policijske uprave primorsko-goranske, uz kaznenu prijavu koja se dostavlja Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Foto: PU istarska 

Izvor: istarska-policija.gov.hr/Foto:PU istarska

Izvorni autor: istarska-policija.gov.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.