Policija u Istri zaustavila trojicu krijumčara i odvela Ih u pritvor

16.09.2023. 11:04:00

Policijski službenici proveli su kriminalistička istraživanja nad trojicom stranih državljana koje se sumnjiči za počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske Unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, javlja Policijska uprava primorsko-goranska, piše 24sata.

Kako navode, riječ je o dvojici državljana Šri Lanke, starosti 39 i 45 godina, koji su u četvrtak oko 4.30 sati zatečeni na autocesti u blizini Matulja te 22-godišnjem gruzijskom državljaninu zatečenom na autocesti A6 kod Vrbovskog. Dvojac kod Matulja je u kombi vozilu, talijanskih nacionalnih oznaka, prevozio šest stranih državljana te su, radi ostvarenja protupravne materijalne koristi, s njima dogovorili kako će ih prevesti do druge države Europske unije. Tako su im omogućili protuzakonito kretanje, odnosno boravak na području Republike Hrvatske.

Strani državljani iskazali namjeru za zaštitom u RH nakon uhićenja

Jedna od važnih dimenzija ovog slučaja je da su strani državljani tijekom postupanja izrazili namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnu zaštitu u Republici Hrvatskoj. To ukazuje na kompleksnost situacije u kojoj se nalaze migranti koji traže sigurnost i bolje uvjete života u Europi.

Gruzijca su zaustavili policijski službenici prilikom pojačanog postupanja u suzbijanju nezakonitih migracija i krijumčarenja ljudi, u popodnevnim satima na području Vrbovskog na autocesti A6 u osobnom vozilu, poljskih nacionalnih oznaka, u kojem se nalazilo deset stranih državljana.

Za ove strane državljane utvrđeno je da su u statusu tražitelja međunarodne zaštite te su upućeni da se vrate u prihvatilište koje su samovoljno napustili.

Osumnjičenici predani pritvorskom nadzorniku

Po završetku kriminalističkih istraživanja, a zbog osnovane sumnje u počinjenje navedenih kaznenih djela, spomenuti osumnjičenici su uz kaznenu prijavu mjerodavnom državnom odvjetništvu predani pritvorskom nadzorniku.

Izvor: 24sata/Foto:Ilustracija/policija

Izvorni autor: PDN/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.