Politička iskorištavanja hrvatskih branitelja: Prava žrtva manipulacije

07.11.2023. 12:26:00

U Hrvatskoj, riječ "branitelj" nosi težinu i poštovanje. To su ljudi koji su se borili za neovisnost zemlje tijekom Domovinskog rata, rizikujući svoje živote za zajedničku stvar. Međutim, taj pojam postaje sve češće izložen političkom iskorištavanju od strane različitih političkih stranaka u svrhu osvajanja izbornih glasova. Iako političari tvrde da cijene doprinos hrvatskih branitelja, često njihove namjere nisu iskrene, a umjesto toga koriste branitelje kao pijune u svojim igrama moći.

Hrvatski branitelji su izuzetno važna skupina građana koja zaslužuje poštovanje i priznanje za svoj doprinos stvaranju neovisne Hrvatske. Međutim, njihova uloga u političkom kontekstu postaje sve više polarizirana i iskorištena kako se približavaju izbori ili bilo koji drugi značajni događaji kao što su obljetnice vezane za Domovinski rat. Nažalost, ovo iskorištavanje nije u interesu branitelja, nego političara koji nastoje profitirati od njihove popularnosti i ugleda.

Jedan od najčešćih načina političkog iskorištavanja hrvatskih branitelja je njihova uključenost u izborne kampanje. Tijekom izbornih sezona, političari često organiziraju događaje i manifestacije na kojima sudjeluju branitelji, pridajući svojim kampanjama prizvuk patriotizma i domoljublja. Ova iskustva često vode branitelje u središte pažnje, što može izazvati osjećaj obaveze da podrže političkog kandidata koji ih je pozvao, bez obzira na njegove stvarne političke ciljeve ili vrijednosti.

Također, političari često obećavaju razne pogodnosti hrvatskim braniteljima u zamjenu za njihovu podršku ali često se političari ne pridržavaju tih obećanja nakon što dođu na vlast, a branitelji ostaju razočarani i prevareni.

Također, političari često manipuliraju emocijama branitelja, posebno bolnim sjećanjima na rat i gubicima koje su pretrpjeli. Koristeći retoriku koja se odnosi na žrtve rata i herojske akcije branitelja, političari pokušavaju pridobiti simpatije i podršku branitelja i njihovih obitelji. Ovo manipuliranje emocionalnim aspektima braniteljskog iskustva često ima za cilj prikriti stvarne političke namjere i ciljeve.

Jedan od ključnih problema političkog iskorištavanja branitelja jest da se njihova stvarna potreba i izazovi često zanemaruju. Branitelji se često percipiraju kao homogena skupina, iako se suočavaju s različitim problemima i potrebama. Ovo iskorištavanje može otežati postizanje stvarnih politika i programa koji bi pomogli braniteljima i njihovim obiteljima.

Razmotrimo i druge aspekte političkog iskorištavanja. Pored izbornih kampanja, političari često koriste branitelje za skretanje pažnje s drugih problema ili skandala. Kada se političari suoče s teškim situacijama ili optužbama, često će se pokušati predstaviti kao zaštitnici branitelja i njihovih interesa kako bi preusmjerili javnu pozornost. Ovaj oblik političkog iskorištavanja nije samo nepošten prema braniteljima, već i ometa rješavanje stvarnih problema.

Također, političko iskorištavanje branitelja često vodi do podjela u društvu. Branitelji i njihove obitelji postaju predmet političkih manipulacija i polarizacije, što može značajno narušiti društveni mir i solidarnost. Umjesto da se koristi kao sredstvo podjele, branitelji bi trebali biti simbol zajedništva i jedinstva, predstavljajući neovisnost i suverenitet Hrvatske.

Kako se nositi s ovim problemom?

Prvo, važno je da hrvatski branitelji i njihove obitelji budu educirani o stvarnim političkim namjerama političara i budu svjesni kada su njihovi heroji iskorišteni u političke svrhe. Također, potrebno je pravilno regulirati političku upotrebu branitelja i osigurati transparentnost u financiranju izbornih kampanja kako bi se smanjila mogućnost političkog iskorištavanja.

Politika bi se trebala temeljiti na čvrstim vrijednostima, transparentnosti i stvarnim politikama koje pomažu svim građanima, uključujući i hrvatske branitelje. Iskorištavanje njihovog ugleda i žrtve za osobne političke koristi nema mjesta u demokratskom društvu.

Važno je naglasiti da hrvatski branitelji sami po sebi nisu politički alat, već su pojedinci s vlastitim razmišljanjima i pravima. Oni imaju pravo na slobodu izbora i podršku onim kandidatima i strankama koji najbolje odražavaju njihove stvarne potrebe i uvjerenja.

Politika treba biti usmjerena na rješavanje konkretnih problema i potreba građana, uključujući i branitelje. To uključuje zdravstvenu skrb, zapošljavanje, obrazovanje i ostale ključne aspekte života. Umjesto da se koriste kao dekoracija u političkim kampanjama, branitelji zaslužuju konkretne politike koje će poboljšati njihov život i živote njihovih obitelji.

Branitelji zaslužuju pravično priznanje i podršku, ali isto tako i zaštitu od političkog iskorištavanja koje im može nanijeti štetu.

Autor: Kristijan Fereža/PDN

Izvorni autor: Kristijan Fereža/PDN/Foto:ilustracija

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.