POMORSKA BITKA U SPLITSKOM AKVATORIJU Na današnji dan okupatorska JNA napustila je Loru!

04.01.2023. 19:00:00

Na današnji dan prije 31 godinu, 4. siječnja 1992. okupatorska JNA napustila je ratnu luku Loru, koju je istog dana preuzela Hrvatska vojska.

Odlukom splitskoga Gradskog vijeća iz prosinca 2001., na dan odlaska JNA 4. siječnja svake godine u katedrali sv. Dujma služi se misa zahvalnica. I u srijedu navečer, na 31. godišnjicu, misa zahvalnica služit će se u katedrali sv. Dujma.

Okupatorska JNA iz Splita je otišla nakon vojnog poraza u pomorskoj bitki u splitskom akvatoriju, kada su polovinom studenoga 1992. hrvatske snage napale ratne jugoslavenske brodove sa svojih položaja na splitskome Kašjunu te sa Šolte i Brača. Tako je spriječeno razaranje Splita kojim su prijetili časnici agresorske jugovojske.

Prije napuštanja Splita JNA je ispraznila skladište oružja u Lori, većinu vojnog arsenala premjestila je u Crnu Goru među ostalim i fregatu Split, koja je sudjelovala u napadu na Split i bila oštećena. 

Prije odlaska JNA iz Splita potpisan je sporazum u Žitniću, prema kojemu su hrvatske vlasti mogle preuzeti oružje i streljivo u Lori, a koje je JNA nezakonito oduzela od hrvatske Teritorijalne obrane.

Ratnu luku Loru držala je JRM zajedno s vojnim ročnicima i crnogorskim rezervistima te "niškim specijalcima".

Izvor: direktno.hr/Foto: Fah

Izvorni autor: direktno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.