Pomozimo u izgradnji kapelice u Srbu

22.11.2019. 19:27:00

Gospićko-senjska biskupija, potaknuta vjernicima katolicima iz Srba, koji su 1995. kao izbjeglice doselili iz Bosne i Hercegovine, pokrenula je projekt izgradnje kapelice u Srbu za njihove vjerske i sakramentalne potrebe.

U tom pogledu Biskupija je do sada učinila slijedeće: kupila zemljište u naselju, naručila projekt kapelice koji je sada u završnoj fazi pred dobivanje građevinske dozvole.

Prema projektantskom troškovniku radovi na izgradnji kapelice koštali bi 1.500.000,00 kn.  Za nasu Biskupiju koja jos uvijek sanira ratom razrusene crkve i  kapelice, a tu su i drugi vazni projekti  u Biskupiji, ovaj iznos premašuje njene mogucnosti u zatvaranju financijske  konstrukcije.  Želja  nam  je  da  ova  mala zajednica vjernika  u Srbu dobije sto prije kapelu, kako bi u njoj mogla  slaviti otajstvo sv. mise. Ispod kapelice predvidjeli smo  i dvoranu gdje ce se moći okupljati u raznim vjerskim prigodama i slavljima: krštenja, prve pričesti, krizme i ostalim drustvenim dogadanjima.

Povijesno mjesto Srb pripada zupi Boricevac koja je u II. sv. ratu, u proljeće 1941. pretrpjela velika ljudska i materijalna stradanja i razaranja. Njihove kuće, crkva, župni stan su spaljeni i razoreni.  Svi vjernici  katolici ove župe, njih oko dvije tisuće, morali su napustiti svoja  stoljetna  ognjišta,  i  na  žalost  jos do  danas  njihovi  potomci  to  pravo  povratka  nisu ostvarili. Mještani sela Ivezici, njih 37, nisu se uspjeli spasiti, svi su pobijeni i bačeni u jamu, kod Brotnje, na Dabinu vrhu. Godine 2017. izvršena je njihova ekshumacija i pokopani su na katoličkom groblju u Boričevcu.

Znajući svu tešku prošlost i stradanja ove župe, radujemo se povratku katolika na ove prostore  i molimo  stoga  sve  vjernike  i  ljude  dobre  volje  da prema  svojim  mogućnostima pomognu ovoj maloj zajednici vjernika u Srbu da u što skorije vrijeme dobiju svoju crkvu.

Novčana sredstva možete uplatiti na žiro racun; Gospicko-senjske  biskupije, Senjskih zrtava 36, 53000 Gospic.

Kunski: PBZ HR78 2340 0091 3103 1023 0

Devizni ; HR 78 2340 0091 310310230, SWIFT  PBZGHR 2X.

Svim  darovateljima,  u ime  Gospicko-senjske  biskupije  i  u ime  vjernika  katolika  u Srbu, od srca zahvaljujem na svakoj vasoj donaciji.

Biskup, mons. Zdenko Križić

Izvor: Kamenjar.com/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.