Ponovno uhićenog Dragana Kovačevića, sumnjići se da je kao mito primio luksuzni stan u centru Zagreba

07.04.2021. 10:30:00

Policija je po nalogu USKOK-a ponovno uhitila bivšeg direktora tvrtke Janaf Dragana Kovačevića.

Iz Ravnateljeva policije su potvrdili da je u tijeku realizacija kriminalističkog istraživanja nad više osoba zbog koruptivnih kaznenih djela koje policija provodi u suradnji s Uskokom. Dodali su da više od toga u ovoj fazi ne mogu reći.

Oglasio se i Uskok koji je u kratkom priopćenju također potvrdio da su u "tijeku uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji kao rezultat kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija". Navedene radnje provode se u odnosu na više osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile koruptivna kaznena djela, dodaju iz Uskoka.

Kako neslužbeno doznajemo, Kovačevića se tereti da je od jedne firme dobio luksuzni stan u samom centru Zagreba, a za uzvrat je vlasnik te tvrtke dobio posao održavanja informatičke opreme za Janaf.

Riječ je o stanu u Banu centru u Ulici Augusta Cesarca 10 o kojem je Jutarnji već pisao prošle godine. Tada su nam iz dva neovisna izvora potvrdili da je Kovačević stan u Ban Centru koristio već duže vrijeme. Riječ je o stanu na drugom katu zgrade ukupne korisne površine 41,13 m2, a za koji nam je jedan susjed rekao da "sigurno vrijedi milijun i pol kuna". Naime, tamo se kvadrat stana prodavao po cijenama od pet, pa i do preko šest tisuća eura.

No, stan ne glasi na Kovačevića, nego na tvrtku Cefis d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu. Osnivač i direktor Cefisa je Ivan Širić, koji je, pak, obiteljski povezan s Ivanom Širić, direktoricom Kovačevićevih tvrtki Finkor, Eko-Glob, Globfi i Centar ekonomskog razvoja - CER, mahom registriranih na adresi famoznog Kovačevićevog kluba u Slovenskoj 9.

Mito od 1,9 milijuna kuna

Kako je Jutarnji pisao prošle godine, u aferi vezanoj uz Janaf i tvrtku Elektrocentar Petek, osumnjičeno je čak 13 osoba, a među njima su uz Dragana Kovačevića i bivši HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, bivši SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić i vlasnik tvrtke Elektrocentar Petek, Krešo Petek.

USKOK sumnja da je Dragan Kovačević, koji se sumnjiči za trgovanje utjecajem, primio mito od 1,9 milijuna kuna kako bi sa svojim suradnicima u Janafu dodijelio nekoliko poslova tvrtki Elektrocentar Petek u vrijednosti 40 milijuna kuna. On je drugoosumnjičeni u aferi, dok je vlasnik Krešo Petek prvoosumnjičeni.

Krešo Petek je, sumnja USKOK, od rujna 2019. do 17. rujna 2020. s Kovačevićem dogovorio da će mu kao nagradu za poduzimanje svih radnji da se osigura tvrtki dodjela građevinskih i inženjerskih radova gdje je Janaf bio naručitelj u iznosu od 40 milijuna kuna, dati mito od 1,9 milijuna kuna, koje mu je u gotovini i predao 11. studenog 2019. Trećeosumnjičeni, koji je prema prijavi, u tome sudjelovao bio je Vlado Zorić, direktor Sektora sigurnosti i zaštite u Janafu, a četvrtoosumnjičeni Damir Vrbanec, također direktor u Janafu. Na samo jednom projektu u Omišlju tvrtka je uprihodila oko 20 milijuna kuna. Istragom je obuhvaćen i Vatroslav Sablić iz tvrtke Luvis.

Kada je riječ o SDP-ovom gradonačelniku Vinku Grgiću, kao šestoosumnjičenom, USKOK sumnja da je dogovorio da će za 100.000 kuna mita poduzeti sve radnje da tvrtka pobijedi na natječaju za solarnu elektranu, projektu vrijednom 4,1 milijun kuna. Osumnjičeni su i Iva Šuler iz tvrtke Nabava, te Zvonko Maras iz Solarne tehnologije, tvrtke koja je bila u zajednici s Petekovom tvrtkom.

Dražena Barišića, HDZ-ovog gradonačelnika Velike Gorice, se pak sumnjiči za trgovanje utjecajem i zlouporabu položaja i ovlasti. USKOK sumnja da je od rujna 2019. do 17. rujna 2020. kao gradonačelnik Velike Gorice s Petekom dogovorio da će poduzeti sve radnje da se tvrtki na javnom natječaju za pročistač osigura sve da pobijedi na natječaju. Dogovor je realiziran tako da je Barišić od predsjednika Uprave VG Vodoopskrbe Tomislava Jelisaveca tražio da poduzme niz nezakonitih radnji kako bi tvrtka prošla na natječaju i dobila posao vrijedan 148 milijuna kuna s PDV-om.

Slično se događalo i kod projekta sustava javne rasvjete, vrijednog 33 milijuna kuna. Barišić je, sumnja USKOK, izmanipulirao postupak javne nabave za projektnu dokumentaciju. Osumnjičene su i Mirjana Prodan, te Katarina Gašparac iz Vg Vodoopskrbe.

Blokirana imovina

Nedugo nakon prvog uhićenja Kovačevića, Županijski sud u Zagrebu je po prijedlogu USKOK-a blokirao njegovu imovinu ukupne vrijednosti oko 25 milijuna kuna.

Najveći dio tog iznosa, gotovo 19 milijuna kuna, zaplijenjen je u gotovini koju je Kovačević sakrio neposredno prije uhićenja na dvije lokacije u Samoboru i Zagrebu te na njegovim bankovnim računima.

Osim toga, sud mu je blokirao nekretnine, mahom stanove, poslovne prostore i pripadajuće garaže na osam lokacija u Zagrebu. I to ne samo Kovačeviću, nego i nekretnine koje glase na njegovu suprugu te na njegove tvrtke Finkor i Eko-glob.

Klub u Slovenskoj 9

Uz sve nekretnine i gotovinu, Dragana Kovačevića hrvatska javnost možda i najprije povezuje sa sada već notornim klubom u Slovenskoj 9. Policija sumnja da je upravo u tom "Klubu" Krešo Petek predao mito Kovačeviću, a kasnije se ispostavilo da je kroz prostorije u Slovenskoj 9 prošao niz poznatih osoba iz javnog života.

Među njima su bili ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar gospodarstva Tomislav Ćorić i ministar rada Josip Aladrović. Viđen je i bivši predsjednik Republike Stipe Mesić, aktualni predsjednik Republike Zoran Milanović te suprug bivše predsjednice Republike Jakov Kitarović.

Spomenute osobe su u klub, prema njihovim pričama, dolazile na "druženje i kartanje", Stipe Mesić je rekao da je u Klubu pojeo gulaš, a Milanović je pak rekao da je došao u klub kako bi pojeo ostatke hrane. "Da se ne baci", objasnio je prošle godine predsjednik građanima.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Srđan Vrančić/Cropix

Izvorni autor: Marin Dešković, Jutarnji.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.