POSLJEDICE RATA SVE VIDLJIVIJE! Branitelji masovno na pregledima: Beroš i Medved zabrinuti

06.03.2023. 16:18:00

ALARMANTNO

Između Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te 33 zdravstvene ustanove koje provode preventivne sistematske preglede hrvatskih branitelja u svim županijama, potpisan je Sporazum o suradnji na provedbi Programa preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za 2023. godinu.

Medved zabrinut, zdravlje branitelja sve lošije

“Posljedice proživljenih traumatskih događaja iz Domovinskog rata i danas su vidljive te braniteljska populacija, posebno u području zdravlja, predstavlja ranjivu skupinu koja zaslužuje posebnu pozornost“, rekao je ministar Tomo Medved.

“Protekom vremena i starenjem populacije, zdravstveni problemi većeg broja branitelja sve su izraženiji”, dodao je.

Ministar branitelja kaže da ga raduje činjenica da je odaziv na preglede sve veći, što smatra pokazateljem povjerenja u sustav:

Beroš: “Bili su izloženi traumi”

“I u ovoj godini nastavljamo pozivati na preventivni sistematski pregled hrvatske branitelje koji su u borbenom sektoru sudjelovali više od 100 dana, dragovoljce te hrvatske branitelje koji se nalaze u teškoj materijalnoj i zdravstvenoj situaciji. Uz navedene kategorije, pozivi će se uputiti njegovateljicama i njegovateljima 100%-tnih HRVI I. skupine”, najavio je Medved, a odnos prema zdravlju ove osjetljive skupine, pohvalio je i ministar zdravstva Vili Beroš.

“Hrvatski branitelji su svojim aktivnim sudjelovanjem u Domovinskom ratu bili izloženi traumatskim događajima koji su bez sumnje ostavili traga, kako na tjelesno tako i na psihičko zdravlje. Vlada kontinuirano stvara preduvjete za očuvanje i unaprjeđenje zdravlja, stoga pozivamo sve hrvatske branitelje, kao i sve naše građane, da se odazovu na preventivne sistematske preglede“, pozvao je Beroš.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:montaža/PDN/snimke zaslona

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/S.V.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.