POSTAO PREHLADA? Omikron se munjevito širi – a simptome nema skoro nitko!

07.12.2021. 15:43:00

Predsjednik Južnoafričke republike Cyril Ramaphosa rekao je u ponedjeljak da se omikron varijanta koronavirusa SARS-CoV-2 u toj zemlji širi brže nego ikad, ali da postoje indikacije da uzrokuje blaže oblike covida-19 od drugih sojeva koronavirusa, piše The New York Times.

Znanstvenici u velikom kliničkom centru u Pretoriji rekli su da su trenutno njihovi pacijenti s koronavirusom mnogo manje simptomatični od onih koje su liječili prije te da je slična situacija u drugim bolnicama u zemlji. Čak štoviše, rekli su da većina pacijenata zaraženih koronavirusom primljeno zbog drugih oboljenja te da nemaju simptome covida.

Znanstvenici, međutim, upozoravaju da se ne treba previše oslanjati na dobre vijesti poput onih da omikron uzrokuje potencijalno blaži covid, a ni na loše poput onih da imunitet na covid stečen prirodnim putem ne štiti od omikrona.

Omikron je otkriven u studenom i moramo ga bolje upoznati kako bismo išta mogli tvrdi s bilo kakvom sigurnošću. Uz to, pravi se učinak nekog soja koronavirus ne osjeti odmah. Broj hospitaliziranih i umrlih često poraste nakon što se locira novo žarište zaraze.

Dr. Emily S. Gurley, epidemiologinja na Fakultetu za javno zdravstvo Johns Hopkins Bloomberg, rekla je ne bi šokiralo da omikron uzrokuje blaži covid, ali da nije sigurna da se to u ovom trenutku može tvrditi.

Kako svijet još uvijek ne zna dovoljno o omikronu, mnoge su države na njega odgovorile strogim mjerama koje uključuju ograničenja putovanja i obvezno cijepljenje. Svjetski lideri koji su bili kritizirani zbog mlakih reakcija na pandemiju sada žele ostaviti dojam odlučnosti. Neki stručnjaci, međutim, sumnjaju da su pretjerali kada su ograničili putovanja.

Zaraze omikronom za sada su evidentirane u 30 zemalja na šest kontinenata. Djelatnici u zdravstvu i znanstvenici kažu da je moguće da je omikron najzaraznija varijanta koronavirusa te da bi uskoro mogao zamijeniti deltu kao dominantni soj virusa. Mnogi zbog toga strahuju da bi svijet mogao ući u novi ciklus bolesti, lockdowna i ekonomske patnje, a ne da bi se napokon mogao vratiti “na staro”.

Neke su europske zemlje također uočile da je omikron možda zarazniji, ali da uzrokuje blaži oblik covida.

Vlada Velike Britanije u ponedjeljak je objavila da im se broj zaraza omikron popeo na 336, što je dva i pol puta više nego prošlog petka.

Rast oboljelih kakav nije viđen od početka pandemije

Danska je u ponedjeljak prijavila da ima 261 zarazu – četiri puta više nego u petak. Danski su mediji izvijestili da je ručak za srednjoškolce koji je upriličen povodom praznika doveo do naglog skoka broja zaraženih omikronom. Britanija i Danska vrlo revno sekvenciraju genome otkrivenih virusa kako bi otkrili kako se oni mijenjaju pa je moguće da je broj zaraza omikronom u drugim državama jer se tamo genomi ne sekvenciraju toliko revno.

Sjedinjene Američke Države u ponedjeljak su uvele pravilo da svi međunarodni putnici koji dolaze u zemlju moraju posjedovati negativan test na covid koji nije stariji od 24 sata.

Kina je najavila da će tijekom nadolazeće zime značajno smanjiti međunarodne letove kako bi održala svoju strategiju “nula covida”. Broj letova smanjit će se na svega 2,2 posto pretpandemijskih razina. Kina od kolovoza naovamo nije izdala praktički nijednu novu putovnicu, a putnika koji dolaze u zemlju traže odrađivanje 14-dnevne karantene i detaljnu papirologiju koja mora uključivati i više testova na virus.

Znanstvenici u Južnoafričkoj republici kažu da je omikron u toj zemlji već postao dominantan soj te da se pandemija opet razbuktala. Južnoafrička je republika prije mjesec dana na dnevnoj bazi bilježila manje od 300 slučajeva zaraze. Prošlog se petka broj zaraženih popeo na više od 16 tisuća, a isto se ponovilo u subotu. Broj zaraženih blago je pao u nedjelju i ponedjeljak, no moguće je da je tomu tako zbog kašnjenja izvještaja o broju zaraženih.

– U trenutku kada naša zemlja ulazi u četvrti val pandemije, svjedočimo rastu broja zaraženih kakav nije viđen od početka pandemije – napisao je predsjednik Južnoafričke Republike Cyril Ramaphosa u otvorenom pismu stanovnicima zemlje.

– Sada gotovo četvrtina svih testova na covid ispadne pozitivna. Prije dva tjedna pozitivnih testova bilo je tek oko dva posto – dodao je Ramaphosa.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto naslovnice: Infektionsschutzzentrum im Kulturquartier/Rautenstrauch-Joest-Museum, Köln

Izvorni autor: The New York Times/Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.