Postavljanje povijesnih vozila KONČAR-a u Galeriji "Barutana 1991."

25.09.2024. 11:19:00

U vanjski postav Galerije "Barutana 1991." u Bjelovaru, biti će postavljena dva iznimno vrijedna muzejska eksponata poduzeća KONČAR. Ova dva improvizirana vozila, jedno izvedeno na kamionu, a drugo na vlaku, odigrala su ključnu ulogu tijekom Domovinskog rata i predstavljaju simbol tehničke inovativnosti i hrabrosti u trenucima embarga na uvoz oružja i nedostatka operativne vojne tehnike.

Vozila su konstruirana od strane inženjera Ivice Žigolića i stručnjaka poduzeća KONČAR te su ubrzo stavljena u službu obrane Republike Hrvatske. Njihova važnost prepoznata je ne samo u Hrvatskoj nego i u međunarodnim vojnim krugovima, o čemu svjedoče brojni posjeti vojnih stručnjaka, poput pukovnika Paula Malmasaryja, te objave u uglednim vojnim časopisima poput francuskog Military Armor International.

Tijekom rata, kamion "Domoljub 101" bio je u službi Policijske stanice Trešnjevka, dok je oklopno željezničko vozilo služilo na trasi pruge Zagreb – Nova Gradiška, pomažući u popravcima ratom oštećenih dijelova željezničke infrastrukture.

Konferencija za medije održat će se u subotu, 28. rujna, u 11 sati u sklopu obilježavanja Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja, na prostoru Galerije "Barutana 1991." (Barutanska 10, Bjelovar). Svi ključni dionici ovog zahtjevnog projekta, uključujući članove Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije, predstavnike poduzeća KONČAR i HŽ infrastrukture te poduzeća Hidroregulacija, sudjelovat će na konferenciji. Grad Bjelovar također je podržao projekt kroz javni poziv za sufinanciranje.

Pozivamo vas da se pridružite ovom događaju te iz prve ruke doživite povijest i tehnološku inovaciju koja je u ključnim trenucima bila od neprocjenjive važnosti za obranu Republike Hrvatske.

Više informacija o povijesti ovih vozila možete pronaći ovdje.

Izvorni autor: dr. sc. Marin Sabolović/predsjednik DOHVT/voditelj Galerije "Barutana 1991."

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.