Potresna objava fra Penave: Nakon 31. godinu nađeno tijelo hrvatskog branitelja Ive Bana; doznajte nevjerojatne detalje

03.08.2022. 22:08:00

Iako postoji anonimni telefon na koji svjedoci likvidacija hrvatskih branitelja i civila mogu bez odavanja svog identiteta ukazati na mjesto gdje leže kosti onih koji su samo bačeni u jame, bunare, rupe, kako bi mrtvi mogli biti dostojno pokopani, a obitelji naći svoj mir, nakon toliko vremena rijetko tko se na to odlučuje. Nevjerojatnu priču o jednom takvom slučaju i jednima koji su bez savjesti, a drugima koji ju imaju, objavio je na svom Facebook profilu fra Ivan Penava, župnik Hrvatske katoličke misije u njemačkom Würzburgu.

Penava je objavio osmrtnicu hrvatskog branitelja Ive Bana ubijenog u listopadu 1991. čiji su posmrtni ostaci nađeni 31 godinu kasnije, točnije 13. lipnja ove godine.

Pogreb će biti 4. kolovoza na zagrebačkom groblju Miroševac.

No ono što je nevjerojatno jest priča koja stoji iza pronalaska posljednjih zemnih ostataka hrvatskog branitelja Ive Bana. Nju u cijelosti prenosimo s Facebooka fra Ivana Penave.

”Neki dan mi je prijateljica ispričala nevjerojatnu priču. Nakon 31 godinu traganja, pronađeno je tijelo njenog rođaka, hrv. policajca. I to zahvaljujući jednom Srbinu iz Australije. Bio je u posjetu rodnom Pakracu i neka baba, također Srpkinja, ali bez savjesti, povjerila mu je gdje su zakopali dvojicu “ustaša”.

Čovjek je bio potresen i šokiran, otišao u policiju i prijavio lokaciju. Ekshumirali su tijela i identificirali po predmetima i slikama. Jedan od njih je hrvatski vitez-policajac Ivo Ban (1964.), položio je svoj mladi život za nas. Sutra mu je pokop, nakon 31 godinu od pogibije. Koliko medija je bilo zainteresirano za ovaj slučaj? Zauzeti su izvještavanjem lažne istorije iz Srba.

Je li netko iz vrha vlasti reagirao? Spomenuo ime? Zašto svjedoci, koji skrivaju zločine ne odgovaraju?

Djeca su ostala bez oca, supruga bez muža. Njegov sin je obolio i umro u 23. godini. Majka i otac su umrli od tuge čekajući sina. Na žalost, nisu dočekali…ni pravdu, ni sinove ostatke.

Pitate se tko je kriv? Pa krivi smo svi mi, koji šutimo, pravimo se da ne vidimo. Da ne bi kvarili ljeto teškim temama. Imamo li uopće savjest? Jesmo li zahvalni za žrtvu tih momaka? Ili samo čekamo koncerte, roštiljanje, pivo… Netko je sve odradio, a nama naporno spominjati te teme. Vruće je… A i rodila se Alba. Modni mačak se oženio, a Severina kupila nove sandale…

Kako nam može biti dobro, kad ne poštivamo ono što bi nam trebalo biti najsvetije? Kakav primjer dajemo djeci i što možemo očekivati od budućnosti?!

Dragi naši Hrvatski mučenici, heroji i vitezovi svih akcija. Oluju slavimo isključivo vama u čast, u zahvalnosti za darovanu nam Domovinu. Počivajte u miru Božjem na izmučenoj i krvlju natopljenoj Hrvatskoj grudi”, poručio je fra Penava.

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.