POTRESNA PRIČA O LJEPOTICI IZ HOS-A ZA KOJU NIKAD NISTE ČULI: Tatjana je poginula sa samo 18 godina

10.10.2021. 14:45:00

Na današnji dan 10. listopada 1992. godine život je na oltar Domovine položila nepoznata heroina Domovinskog rata – Tatjana Bačani.

Njezinu priču za stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat otkriva mladi povjesničar Borna Marinić, a mi je prenosimo u cijelosti:

Tatjana Bačani rođena je 2. siječnja 1974. godine u Bremenu gdje je zajedno sa starijom sestrom Ksenijom te majkom Milenom i ocem Jurajem provela prve godine života. Kada joj je bilo 5 godina obitelj se vratila u Hrvatsku, točnije u Širinec kraj Križa, kako bi Tatjana i Ksenija išle u hrvatsku školu. Osnovnu školu završila je u Križu u kojem je upisala i srednju školu.

Nisu je primili jer je bila maloljetna

„Bila je vrlo živahna i društvena djevojka, uvijek je imala ekipu.“, prisjećaju se njezini roditelji. Kada je počeo Domovinski rat imala je 17 godina, a otac Juraj prisjeća se kako se već tada dragovoljno javila u 65. samostalni bataljun u Ivanić-Gradu no kao maloljetnicu nisu je primili u vojsku. Kada je 1992. napunila 18 godina, u ljeto ’92., prijavila se u HOS. Nakon obuke, priključila se obrani Bosanske Posavine sa satnijom HOS-a u sastavu 156. brigade Hrvatske vojske.

U Bosanskoj Posavini bila je sve do 20. rujna 1992. kada se većina satnije vraća u Dalmaciju i Hercegovinu. Tatjana zajedno s jednom skupinom odlazi na mostarsko bojište gdje je i položila svoj život na oltar Domovine. Dana 10. listopada putujući na sastanak s Marinkom Šunjićem, zapovjednikom satnije u sklopu mostarskog HOS-a, uslijed granatiranja ceste od strane srpskog topništva, auto u kojem se nalazila Tatjana sletio je u Neretvu. Osim Tatjane Bačani poginuo je Slavko Primorac iz sela Potoci kraj Mostara, a jedna je djevojka preživjela.

Imala je samo 18

„Bio je utorak, javili su nam da nam je kćer poginula i da je sprovod u srijedu u Mostaru. Bili smo u potpunom šoku. Prvo smo bili u šoku da nam je dijete poginulo, a drugo da je sutra sprovod u Mostaru. Uspjeli smo uz puno napora dogovoriti da vojska iz Mostara prenese njezino tijelo. Pokopali smo je na našem mjesnom groblju u Križu.“, spomenuli su se Tatjanini roditelji.
Junakinja Tatjana Bačani u trenutku pogibije imala je samo 18 godina.

Izvor: PDN/Foto: fah

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor: