POTVRĐEN I TREĆI SLUČAJ ZARAZE KORONAVIRUSOM Prisutnost virusa Covid-19 utvrđena kod pacijenta u Rijeci: Nedavno se vratio s posla u Italiji

26.02.2020. 18:40:00

U Hrvatskoj je potvrđen i treći slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o muškarcu kod kojega je prisutnost virusa COVID-19 potvrđena u Rijeci. Doznaje se da je riječ o čovjeku koji je zaposlen u jednoj tvrtki u Parmi, u Italiji, a nedavno se vratio u Hrvatsku.

U utorak ujutro u Hrvatskoj je potvrđen prvi slučaj osobe koja je zaražena koronavirusom, a radi se o mladiću koji je zaposlen u kompaniji Ericsson Nikola Tesla. U srijedu ujutro je pak potvrđeno da je koronavirusom zaražen i njegov brat blizanac koji je zaposlen u HEP-u. 

Braća se nalaze u Klinici za infektivne bolest ‘dr. Fran Mihaljević’ u karanteni te je svaki od njih u zasebnoj prostoriji. Obojica su stabilno i imaju blagi oblik bolesti. Inače, braća su u društvu djevojke jednog od njih i skupine prijatelja boravili u Milanu od 19. do 21. veljače, kada su se vratili u Zagreb autobusom.

Ravnateljica Zarazne bolnice Alemka Markotić rekla je da je njihovo liječenje simptomatsko, odnosno svodi se na skidanje temperature, povremeno davanje infuzija i praćenje vitalnih znakova.

I dok je u utorak zavladao strah u kompaniji Ericsson Nikola Tesla gdje je zaposlen prvooboljeli, nakon potvrde da od koronavirusa boluje i njegov brat, strah se proširio na HEP, gdje je zaposlen.

Čim se saznalo da je djelatnik HEP-a zaražen, stigli su epidemiolozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, koji su krenuli u epidemiološki izvid i provjeru svih prostora u kojima se kretao oboljeli. Svi oni djelatnici za koje se utvrdilo da su bili u bliskom socijalnom kontaktu s oboljelim obaviješteni su da trebaju kod kuće ostati u samoizolaciji. Dane su im upute da prate svoje zdravstveno stanje te da se u slučaju pojave simptoma bolesti telefonski jave svom liječniku i nadležnom epidemiologu. Što se tiče Ericssona, zaposlenici su danas radili od kuće.

- Nismo uplašeni. Nije ugodno samo onima koji su bili u direktnom kontaktu, ali koliko znamo njih nema puno - kaže nam zaposlenica Ericssona.

Temeljita kontrola

U međuvremenu, najveći izazov Kriznog stožera predstavlja detekcija svih kontakata i potencijalno ugroženih osoba koje su bile u bliskom kontaktu sa zaraženima. Za sada, kako kažu iz Kriznog stožera, u bliskom kontaktu s dvojicom oboljelih braće bile su 64 osobe koje su pod intenzivnim praćenjem te se dva puta dnevno trebaju javiti epidemiolozima. Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, rekao je kako su stupili u kontakt sa svim osobama koje su bile u bliskom kontaktu s dvojicom oboljelih. Također, rekao je kako su detektirane i osobe iz autobusa kojim su putovali oboljeli mladići. S obzirom na to da je riječ o bolesti koja se prenosi kapljičnim putem kao bliski kontakt mogu se izdvojiti osobe koje su sjedile red iza, red ispred i pored oboljelih.

S obzirom na sve to, prvenstveno je fokus bio na djevojci oboljelog. Iako je postojala sumnja da i ona ima koronavirus, svi dosadašnji nalazi pokazali su se negativnima. Ipak, u obzir se mora uzeti činjenica kako je inkubacija do 14 dana, što znači da se za djevojku može reći da je izvan opasnosti tek kada protekne taj period od kontakta sa zaraženom osobom. Na osnovu ponovljenih testiranja, djevojka je puštena kući gdje će biti u izolaciji. No, njezina majka, inače liječnica po struci, koja je navodno prva pregledala oboljelog dečka svoje kćeri, pokazuje simptome bolesti, zbog čega je zadržana u Zaraznoj bolnici dok ne stignu nalazi testiranja koji će otkloniti sumnju na bolest.

Također, pod nadzorom je i majka oboljelih blizanaca, koja je zaposlenica Ministarstva vanjskih poslova. No straha u ministarstvu nema jer nije bila na poslu od petka, tako da nikako nije mogla proširiti virus na poslu.

Nove karantene

Nakon sastanka čelni čovjek Nacionalnog kriznog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako su županijskim stožerima dane upute za organizaciju i načine stavljanja u funkciju karantenskog smještaja po županijama, ako za to bude potrebe.

- Što se tiče većih javnih okupljanja i njihovih zabranjivanja u ovom trenutku ne postoji potreba za generalnom zabranom, međutim, treba uzeti u obzir činjenicu da uvijek može doći do promjene epidemiološke situacije te se stoga svaki događaj mora promotriti - rekao je Božinović.

Činjenica da je ipak u Hrvatsku stigla zaraza dovela je do panike kod dijela građana koji su počeli puniti frižidere i smočnice. Ministar Beroš kaže: mjesta panici nema i nema potrebe za bilo kakvim drastičnim mjerama. Dapače, rekao je kako je zadovoljan situacijom u Hrvatskoj.

- Ulazimo u drugu fazu, kada zdravstveni sustav preuzima značajniju ulogu u obrani zdravlja. Mi smo na početku priče, naši rezervni kapaciteti su dostatni. Ponavljam, ovo nije bolest koja predstavlja značajnu ugrozu, ona je na nivou obične gripe, više od 80 posto bolesnika je s blagim simptomima - rekao je Beroš.

Građanima je uputio poziv da prate smjernice kako se ponašati.

- Oni koji nisu bili u ugroženim područjima prvo trebaju potražiti savjet svog obiteljskog liječnika, oni koji su boravili u Kini i Italiji, a nemaju simptome, trebaju se prvo telefonom obratiti epidemiologu na svom području, dok se u zdravstvenu ustanovu trebaju javiti samo oni sa simptomima - rekao je Beroš.

Također, Krizni stožer je upozorio građane da ne dolaze bespotrebno u ‘Fran Mihaljević’ jer stvaraju nepotrebne gužve, a kako dolaze zdravi samo riskiraju da se razbole od gripe ili neke druge bolesti koja je u opticaju.

Izvor: Jutarnji.hr/Foto:Ranko Suvar

Izvorni autor: Ivana Krnić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.