POTVRDILO MINISTARSTVO Pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe u Vukovaru

07.07.2020. 18:12:00

Republika Hrvatska još uvijek traga za 386 osoba nestalih i nasilno odvedenih s područja Grada Vukovara i prigradskih naselja te u pokušaju proboja iz neprijateljskog obruča u Vukovaru, među kojima je i neutvrđeni broj hrvatskih branitelja i civila izdvojenih na Veleprometu.

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja - Uprave za zatočene i nestale u ponedjeljak, 6. srpnja 2020. u Vukovaru su pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe, koji prema preliminarnim nalazima potiču iz razdoblja Domovinskoga rata.

Posmrtni ostaci pronađeni su nakon sustavnog i opsežnog terenskog istraživanje na području Veleprometa, a potom su prevezeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu radi daljnje obrade i identifikacije.

Temeljem dojave o navodnoj masovnoj grobnici, probnim iskapanjem pretražena je označena površina od oko 15 m² na koju je ukazao izvor, no na označenoj lokaciji nisu pronađeni posmrtni ostaci žrtava, kao ni tragovi u tlu koji bi upućivali da su na navedenoj lokaciji posmrtni ostaci bili ukopani.

Daljnjim istraživanjem pretražena je deseterostruko povećana površina (oko 150 m²), a mjesto pronalaska posmrtnih ostataka nalazi se na mjestu masovnih grobnica na Veleprometu koje je tzv. JNA još u prosincu 1991. godine u sklopu asanacije terena premjestila na Novo groblje u Vukovaru, odakle su ekshumirani 1998. godine te većim dijelom i identificirani.

Pretpostavlja se da su pronađeni posmrtni ostaci zaostali na tom području prilikom asanacije terena, a na navedeni zaključak upućuju tragovi ranijih iskopa vidljivi u strukturi tla, kao i ovom prilikom pronađeni zaostali osobni predmeti već identificiranih osoba ekshumiranih na Novom groblju u Vukovaru.  

Također, u neposrednoj blizini mjesta pronalaska posmrtnih ostataka, provedena su probna iskapanja i u studenom 2000. te u svibnju 2003. godine, ali tom prilikom posmrtni ostaci nisu pronađeni.

Republika Hrvatska još uvijek traga za 386 osoba nestalih i nasilno odvedenih s područja Grada Vukovara i prigradskih naselja te u pokušaju proboja iz neprijateljskog obruča u Vukovaru, među kojima je i neutvrđeni broj hrvatskih branitelja i civila izdvojenih na Veleprometu.
U nastojanju njihovoga pronalaska, Ministarstvo hrvatskih branitelja predano, pravodobno i sustavno istražuje sva prikupljena saznanja i indicije, kao što je učinjeno i u ovom slučaju.

Trenutačno, terenska istraživanja provode se na Priljevu u Vukovaru i na području Svinjarevaca, kao i na drugim mjestima za koja prikupljena saznanja ukazuju na mogućnost ukopa posmrtnih ostataka.

Skrbeći prvenstveno o dobrobiti obitelji nestalih osoba na koje neprovjerene objave djeluju vrlo uznemirujuće i potiču osjećaj nesigurnosti, Ministarstvo hrvatskih branitelja opetovano apelira na moralan, odgovoran i osjetljiv pristup svih čimbenika, uvažavajući kako je pitanje nestalih osoba najteža i najsloženija posljedica Domovinskoga rata.  

Izvor: lb/Direktno.hr/Foto:MHB

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.