Povjerenstvo Vladi preporučilo američke F-16 i rabljene Rafale?

22.12.2020. 09:30:00

Čak devet dana bilo je potrebno međuresornom povjerenstvu za nabavu višenamjenskog borbenog aviona da premijeru, nakon što su 12. prosinca završili s analizom ponuda, uputi najbolje ponude za nove i korištene borbene avione.

Iz Vlade su objavili da je premijeru u ponedjeljak na stol stigla studija izvedivosti za nabavu višenamjenskog borbenog aviona uz napomenu da su "zbog zaštite integriteta procesa" ti podaci klasificirani. Povjerenstvo je u studiji jednoglasno donijelo zaključak o najboljoj ponudi između ponuđenog novog američkog F‑16 Block 70 i švedskog Gripena C/D i najbolje ponude za rabljeni avion između francuskog Rafalea F3‑R i izraelskog F‑16 Block 30.

Odbor za obranu

"Početkom sljedeće godine sa sadržajem studije bit će upoznat Odbor za obranu Hrvatskog sabora, nakon čega će Vlada RH donijeti konačnu odluku o odabiru višenamjenskog borbenog aviona. Nakon toga počet će višemjesečna faza izrade međuvladina ugovora s vladom države čija će ponuda biti odabrana kako bi se taj ugovor mogao sklopiti najkasnije do kraja 2021. godine", navodi se u priopćenju.

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je, nakon što je dobio studiju, izjavio da će Vlada temeljito proučiti sve aspekte i nakon nekoliko sljedećih tjedana će detaljnije o tome govoriti. Prema njegovim riječima, "predsjednik Republike upoznat je s cijelom analizom". Bez obzira na premijerove riječi, u Vladinu priopćenju ne navodi se da će o preporuci povjerenstva raspravljati i Vijeće za obranu kako bi Vladi dalo preporuku koju ponudu odabrati. Tako je bar bilo u završnoj fazi prošlog natječaja kada je Vlada donijela odluku o sklapanju ugovora s Izraelom tek nakon što je Vijeće za obranu dalo takvu preporuku.

Isključeni predsjednik

U slučaju da Vijeće za obranu ovaj put ne raspravlja o preporuci povjerenstva, to bi značilo da bi iz cijelog procesa bio isključen predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik. Naime, Milanović je prije nekoliko mjeseci odbio uključiti svog savjetnika za obranu u rad povjerenstva za nabavku aviona, uz najavu da će se o svemu razgovarati na Vijeću za obranu nakon što povjerenstvo da svoju preporuku.

Neslužbene informacije govore kako je najizglednije da je povjerenstvo preporučilo izbor između američkog F-16 i francuskog Rafalea. Nakon što je struka rekla svoje, Vlada će sada odluku morati donijeti na osnovi financijskih, ali i geostrateških interesa. U izboru ponude važan je segment i datum isporuke aviona s obzirom na to da već 2024. godine na osam MiG-ova, kojima Hrvatska raspolaže, istječu resursi i više neće moći letjeti.

Prema dosad poznatim informacijama, Sjedinjene Države u mogućnosti su isporučiti avione tri godine nakon potpisa ugovora, dakle 2024. Ako ugovor bude potpisan sljedeće godine. Pod istim uvjetom Francuzi prvih šest aviona mogu isporučiti 2024., a preostalih šest godinu dana poslije. Šveđani, navodno, avione mogu isporučiti u roku od dvije godine.

Vlada će trebati napraviti rebalans proračuna

U proračunu za sljedeću godinu nisu osigurana sredstva za nabavu vojnih aviona. U Vladi su tvrdili da će to biti učinjeno tek kada se bude znalo koliki iznos treba izdvojiti. To znači da će se za osiguranje sredstava za avione tijekom godine morati napraviti rebalans državnog proračuna. I to prije potpisa ugovora, jer Vlada ne smije potpisivati ugovore o nabavi bez osiguranih financijskih sredstava.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Profimedia/Alamy/Lockheed Martin

Izvorni autor: Krešimir Krešimir Žabec

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.