POVOD ZA RAT: Rusija strahuje od ponavljanja Srebrenice nad Rusima u Ukrajini

08.04.2021. 17:34:00

Visoki dužnosnik Kremlja rekao je u četvrtak da bi Rusija u određenim okolnostima mogla biti prisiljena braniti svoje građane na istoku Ukrajine i da bi veliki vojni sukobi mogli označiti početak kraja Ukrajine kao države, prenio je TASS.

Zapadne nacije pozivaju na suzdržanost nakon što je Ukrajina pozvala na uzbunu zbog gomilanja ruskih snaga kod rusko-ukrajinske granice.

Nasilje jača duž linije razdvajanja između vladinih snaga i separatista u istočnoj regiji Donbas.

“Podržavam ocjenu da bi… početak vojne akcije…bio početak kraja Ukrajine”, rekao je zamjenik predstojnika Ureda ruskog predsjednika, Dmitrij Kozak.

Kozak je bio upitan bi li Rusija štitila svoje građane na istoku Ukrajine.

Spomenuvši u odgovoru Srebrenicu, gdje su snage bosanskih Srba ubile oko 8000 muslimanskih muškaraca i mladića za vrijeme rata u BiH 1992.-1995., rekao je: “Sve ovisi o razmjerima sukoba. Ako bude, kako naš predsjednik kaže, Srebrenica, očito je da ćemo se morati umiješati da ih zaštitimo”.

U telefonskom razgovoru s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u četvrtak, ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Kijev za provocirajuće djelovanje u istočnoj Ukrajini. (Hina)

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:priznajem.hr

Izvorni autor: TASS/HINA/Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.