Požar kod Trogira u 40 sekundi prešao dva kilometra. Šef vatrogasaca: 'Jako je ozbiljno, branit ćemo kuću po kuću'

03.08.2021. 18:26:00

Opet se aktivirao jučerašnji požar, angažirani su svi vatrogasci s Jadrana

Veliki požar koji je jučer buknuo u zaleđu Trogira ponovno se aktivirao danas u popodnevnim satima. Hrvatska vatrogasna zajednica javila je kako je razlog jak vjetar. Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izdao je oko 16 sati zapovijed za angažiranjem dodatnih vatrogasnih snaga kao pomoć u gašenju.

Tucaković je za televiziju N1 prokomentirao kakvo je stanje na požarištu. Potvrdio je da su dignute vatrogasne snage iz cijelog priobalja. “U mjestu Labin branit ćemo kuću po kuću. Fronta je ogromna, požar je u jednom trenutku za 40-ak sekundi prešao dva kilometra. Situacija je jako ozbiljna”, rekao je Tucaković.

Aktivirane su Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Zadar i Dubrovnik, JVP Šibenik te JVP Benkovac i Zadar kao i vatrogasne organizacije s područja Istarske, Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije. Na teren su upućene sve snage kako bi se zaustavilo širenje požara, a među njima su i dva Canadaira i dva Air Tractora. Zbog gašenja požara je zatvorena i cesta Plano-Prgomet.

Trenutno je na terenu 112 vatrogasaca

“Uslijed jakog vjetra požar se ponovno rasplamsao na jugoistočnoj strani. Raslinje je jako suho i u kratkom vremenu došlo je do širenja požara, ali srećom objekti nisu ugroženi. Trenutno je angažirano 112 vatrogasaca s 30 vatrogasnih vozila“, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković danas oko 16 sati za HVZ.

Facebook stranica Croatia Canadair Cl-415 ,Air Tractor AT 802 & AT 802 Fire Boss objavila je nekoliko videa na kojima se vidi kako se požar rasplamsava, a šibenski vatrogasci objavili su kako i oni kreću na teren u ispomoć.

Ranije danas otkriven uzrok požara

Ranije danas objavljeno je kako je otkriven uzrok velikog požara. Kako je javila policija očevidom je utvrđeno da je uzrok požara “iskrenje dalekovoda uzrokovano kratkim spojem nastalim kao posljedica građevinskih radova.” O svemu utvrđenome policija će izvijestiti nadležno državno odvjetništvo.

U požaru je, za sada, izgorjelo nešto manje od 800 hektara makije, borove šume i maslinika. Gasilo ga je gotovo 200 vatrogasaca koji su se s vatrom borili čitavu noć, a mnogi od njih na terenu su i sada. Tucaković je danas kazao da je jedan vatrogasac lakše ozlijeđen. Iz Hrvatske vatrogasne zajednice poručuju kako se radi o najzahtjevnijem gašenju u ovoj sezoni.

Najveći požar od 2017. godine

S tom procjenom se složio županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević koji je otkrio kako je broj požara isti ove, kao i 2019. godine, ali i ustvrdio da je ova godina meteorološki najsličnija 2017. godini. Tada je proljeće bilo kišno, dok je u lipnju u Splitu palo tek 4,4 litre kiše po četvornom metru, dok je 2017. godine palo 4,1 litra kiše.

“U tim nam se situacijama događaju ovakve stvari zato što se u takvim sezonama trava osuši i ako u srpnju nema kiša događaju nam se ovakve stvari. Ovo je što se tiče ukupno izgorjele površine najveći požar na obali nakon onoga splitskog u 2017. godini kada je izgorjelo više od četiri tisuće hektara šume. U ovom požaru neće biti velika materijalna šteta jer se uglavnom radi o niskom raslinju”, rekao je Kovačević.

Izvor: Telegram.hr/ FOTO: Ivo Cagalj/PIXSELL

Izvorni autor: Katarina Knežević/Telegram.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.