Poznat datum uvođenja vojnog roka, ali i duljina trajanja: I oni s prizivom savjesti mogli bi biti uključeni

12.02.2024. 16:52:00

Ovaj tjedan očekuje se objava sva tri prijedloga Ministarstva obrane u vezi s uvođenjem vojnog roka. Ministarstvo će iznijeti svoj prijedlog, a konačna odluka leži u rukama Vlade i Pantovčaka.

Još uvijek nema konkretnih rješenja za implementaciju vojnog roka, no spominje se 1. siječnja sljedeće godine kao mogući datum početka obavezne tromjesečne vojne obuke za oko 17.000 punoljetnih mladića.

Prema stavu MORH-a, optimalno rješenje obuhvatilo bi tro-mjesečnu vojnu obuku, s prva dva mjeseca posvećena temeljnom vojnom obrazovanju za punoljetne mladiće, dok bi se posljednji mjesec prilagodio njihovim afinitetima i potrebama vojske. Na primjer, specijalizirana obuka za topnike u kopnenoj vojsci ili mornarska obuka za one koji žive uz obalu.

Financijski, ovo razdoblje služenja vojnog roka bi također bilo uključeno u državni staž.

Uvođenje obaveznog vojnog roka motivirano je promijenjenim geopolitičkim uvjetima i opadajućim interesom za vojnom službom. No, suočeni su s izazovom koji proizlazi iz činjenice da je 70 posto mladih obveznika vojnog roka 2008. godine pozivalo na priziv savjesti, što je ustavna kategorija koja ne može biti promijenjena bez izmjena Ustava. MORH planira pronaći rješenje unutar ustavnih okvira kako bi obveznici, čak i uz priziv savjesti, mogli proći neku vrstu obuke koja ne uključuje nošenje oružja, ali obuhvaća situacije poput katastrofa ili pružanja prve pomoći unesrećenima.

Izvor: jutarnji.hr/Foto: Snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.