Poznata svjetska seizmologinja poručila Hrvatima: 'Još dugo će vas tresti, to je sve normalno'

08.01.2021. 10:56:00

Svaki potres potiče druge potrese unutar određenih razmjera. Raspon veličine potresa vrlo je strm. Znači imat ćemo 10 potresa veličine 4 ako se dogodi jedan veličine 5, objašnjava Jones

Najpoznatija seizmologinja na svijetu Lucy Jones poručila je Hrvatima da još dugo mogu očekivati potrese.

Na početku je istaknula da nitko, pa ni ona, ne može predvidjeti potres, a objasnila je i zašto.

– Problem je što se magnituda određuje za vrijeme potresa tako da ne postoje informacije u tlu o tome koliko će biti snažan prije nego što se dogodi. Potresi se događaju svaki dan i veliki ne započnu drukčije nego mali. Znati hoće li biti danas ili ove godine jest kao da primjerice znate točno u kojoj će mikrosekundi puknuti štap kad ga savijate. Previše je slučajnosti u svemu tome – kazala je Jones za RTL Direkt.

Potresi jesu slučajnost, ali naknadni potresi nisu, ističe.

– Oko 5% do 10% naknadnih potresa snažniji su od prvog potresa, odnosno, u 5% slučajeva naknadni potres snažniji je od prvog potresa, a to ste vi imali. Tako da sad znamo da će se Vama događati potresi i možete ih očekivati još dosta dugo. 

Na pitanje može li jedan potres potaknuti druge, odgovara:

– Svaki potres potiče druge potrese unutar određenih razmjera. Raspon veličine potresa vrlo je strm. Znači imat ćemo 10 potresa veličine 4 ako se dogodi jedan veličine 5. Odnosno, 10 puta potres veličine 5 nakon svakog veličine 6, i mora biti blizu. Ono što određuje magnitudu jest duljina rasjeda koji se pomiče. Ako se pomiče jedan metar, imate potres snage 1 ili 2, ali ako se pomiče rasjed duljine 10 kilometara, imate potres magnitude 6.

- Mislim da potresi stvaraju osjećaj straha veći nego što je stvarna prijetnja za život. Jako nas je strah da ćemo umrijeti u potresu, ali to se događa jako, jako rijetko. Shvatite ovo, sve oko vas tjera vas u strah, ali ono što vam slijedi vjerojatno će biti manjeg intenziteta od onoga što ste već imali. Loše građevine već su se srušile i gotovo sigurno će sve dalje ići nabolje tako da je vaš automobil vjerojatno opasniji od potresa - poručila je za kraj Hrvatima.

Izvor: 24sata/RTL Direkt/PDN/ Foto: PIXSELL/WIKIPEDIA

Izvorni autor: Višnja Kragić Mahmutović/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.