‘PRATIMO PROMJENE U FINSKOJ’! Moskva stavila pacifičku flotu u stanje visoke pripravnosti: ‘Rastu rizici od sukoba između Rusije i NATO-a’

14.04.2023. 13:41:00

Rusija je svoju pacifičku mornaričku flotu stavila u stanje visoke pripravnosti u sklopu iznenadne inspekcije s ciljem jačanja obrambenih sposobnosti, rekao je u petak ministar obrane Sergej Šojgu, prenosi 7dnevno.

Vježba će također simulirati neprijateljsko iskrcavanje na ruski otok Sahalin i na njegove južne Kurilske otoke, od kojih na neke polaže pravo Japan u teritorijalnom sporu koji datira još od kraja Drugog svjetskog rata.

“Glavni cilj ove inspekcije je povećati sposobnost oružanih snaga da odbiju agresiju vjerojatnog neprijatelja iz smjera oceana i mora”, rekao je Šojgu na državnoj televiziji.

Načelnik Glavnog stožera Valerij Gerasimov rekao je da će ruske mornaričke snage biti raspoređene u područjima za obuku i da će izvesti borbene vježbe. Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova vidi rastuće rizike od sukoba između Rusije i NATO-a, prenijela je u četvrtak ruska agencija TASS.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksander Gruško u intervjuu za Izvestiju je rekao kako Moskva smatra da je prerano razgovarati o mogućoj prijetnji raspoređivanja nuklearnog oružja u Finskoj, ali pomno prati službene komentare i sigurnosnu situaciju.

“Nažalost, opasnosti rastu. Svi to razumiju. Ako pogledamo razvoj sigurnosne situacije u baltičkoj regiji posljednjih godina, ovo je samo vrlo dobar primjer kako se najmirnija regija u političkom i vojnom smislu transformirala u zonu vojnog rivalstva”, kazao je Gruško optužujući za to NATO savez.

Nadalje, diplomat je izjavio da se finske oružane snage aktivno nadograđuju, a rizici od sudara između ruskih i NATO snaga rastu.

“Nakon što su baltičke zemlje primljene u savez, NATO je počeo vrlo dosljedno, korak po korak, transformirati ovu najmirniju regiju u zonu pojačane vojne aktivnosti. Pažljivo ćemo pratiti sve promjene u konfiguraciji oružanih snaga baziranih u Finskoj”, dodao je Gruško i rekao da je Rusija već donijela neke odluke oko uspostave svoje obrambene infrastrukture duž granice s Finskom.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto:Ilustracija

Izvorni autor: PDN/7dnevno/M.K.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.