Pravomoćno osuđeni za ratni zločin u mjestu Škabrnja prema presudi ESLJP dobit će odštetu

19.01.2022. 11:22:00

Marinko Pozder, u odsutnosti pravomoćno osuđen za ratni zločin počinjen u mjestu  Škabrnja, dobit će 6000 eura odštete. Naime, Europski sud za ljudska prava smatra kako nije isključeno da nije znao da mu se sudi u Hrvatskoj.

Zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić rekao je za RTL kako se sjeća kada je Pozder stavljen na tjeralicu.

Osuđeni bio zapovjednik u Teritorijalnoj obrani

“On je inače iz Benkovca. Tu je iz benkovačkog kraja i također jedan od zapovjednika koji su u toj Teritorijalnoj obrani, pod okriljem JNA napadali i vršili pokolj u Škabrnji”, kaže Miljanić.

Zoran Ražov, hrvatski branitelj iz Škabrnje na zadarskoj patologiji identificirao je većinu od 86 ubijenih sumještana. Među njima su mu bili rođaci, ali i baka i djed koje su mrtve konjima vukli po dvorištu. Ražov kaže kako mu presuda Europskog suda nije razumljiva.

“To je za me velika greška. Tko je za ove naše ljude platio, a vidite koliko ih ovdje ima? Ono su civilne žrtve, a ovo borci. Ljudima su trgali udove, uši, da ne kažem, to su strahote velike. Uvijek isto pričamo, a od tog nema ništa. Nitko o tome ne vodi računa. Eto, oni dobivaju odštete, a što naši dobivaju? Ništa”, naveo je.

Škabrnja: Najmlađi stradalnik ranjen s godinu i pol

Frustrirano se osjeća i Anđelo Žilić, najmlađi stradalnik Škabrnje. On je bio ranjen kada je imao samo godinu i pol. Teta i stric su ga nakon tri dana kroz polja iznijeli iz opkoljene Škabrnje.

“Malo traumatično. Da nam je barem pronaći onaj primarni mir da nam se pruži ta satisfakcija da znamo da su ovi koji su krivi, koji su odgovorni za te stravične zločine da odgovaraju pred licem pravde”, govori.

Hrvatska nije u stanju prikupiti dokaze, pa je i ranije bilo odšteta, poručuje ratni zapovjednik Miljanić.

Već je bilo odšteta za zločince

“Ernest Rađen je sproveden na osnovu tjeralice međunarodnih institucija i izručen je Hrvatskoj. I zamislite, i on je dobio ogromnu odštetu. Mislim da je on čak dobio oko tri milijuna kuna”, kaže.

Marinka Pozdera 2012. Vrhovni sud RH odbio je u traženju da mu se obnovi postupak iz 1998. Tada je pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora koje će ionako provesti na slobodi, daleko od Hrvatske.

Izvor: Narod.hr/PDN/Foto:narod.hr/snimka zaslona RTL

Izvorni autor: narod.hr/RTL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.