PREDSJEDNIK KOJI O SVEMU IMA SVAŠTA REĆI BIRAO JE TRENUTAK: Potpuno je jasno zašto je Zokiju dugo trebalo da se oglasi o INA-i

21.09.2022. 08:45:00

Bez obzira na to što je Vlada premijera Andreja Plenkovića ovih dana predstavila mjere kojima će se sanirati nadolazeća ekonomska kriza koja nam pristiže u hladnim jesenskim i zimskim danima, afera INA još ne silazi s naslovnica vodećih medija u zemlji, pa se može reći kako situacija u ovom slučaju izmiče kontroli, što posebno brine premijerove suradnike koji podsjećaju da je i njegov prethodnik Ivo Sanader pao na INA-i.

Oni koji pomno prate ovaj slučaj i koji se INA-om bave godinama navode da Plenković nije iznimka, problemi u INA-i i oko nje traju godinama, i aktualni predsjednik Zoran Milanović tematikom INA-e bavio se kao premijer u famoznoj Kukuriku vladi. Bezbroj je krakova afere INA koji posljednjih desetak dana intrigiraju javnost i koji se manifestiraju na HDZ-ov rejting, a jedan od njih odnosi se i na tvrtku preko koje se pljačkala INA, a koja je dobila licenciju za trgovanje plinom premda za to nisu zadovoljavali uvjete.

Rješenje o dozvoli potpisao je nekadašnji predsjednik Upravnog vijeća HERA-a Tomislav Jureković, i to desetak dana nakon izlaska iz pritvora u kojem je završio zbog afere Vjetroelektrane. Oni koji poznaju funkcioniranje HERA-e, ali i oni koji znaju Jurekovića naglašavaju da je on kadar za sve stranačke strukture i opcije pa napominju da je u korektnim odnosima s utjecajnim HDZ-ovcima, ali i s predsjednikom Milanovićem.

“HERA mora odgovarati jer se nije moglo i nije smjelo dogoditi da tvrtka koja ima kapital od 20 tisuća kuna, jednog zaposlenog i osnovana je jučer dobije licenciju za transakcije u stotinama milijuna kuna na tri godine”, izjavio je nedavno bivši ministar gospodarstva i šef Reformista Radimir Čačić komentirajući slučaj pljačke INA-e u sklopu kojega je priveden direktor Plina i energije INA-e Damir Škugor, kojega USKOK tereti za organizaciju pribavljanja značajne nepripadajuće imovinske koristi što za sebe, što za tvrtku OMS Upravljanje Gorana Husića i predsjednika HOK-a Josipa Šurjaka, koji je u međuvremenu podnio ostavku. Škugor se spominje kao organizator akcije u kojoj se INA-in prirodni plin prodavao OMS-u ispod tržišne cijene, a tijekom preprodaje plina u inozemstvo Škugor i njegova skupina zaradili su više od milijardu kuna, od čega je pola milijarde završilo na računu Škugorova oca, umirovljenika Dane, zbog čega banka i jest posumnjala u pranje novca te su alarmirani istražitelji.

O odgovornosti HERA-e zbog izvlačenja novca iz INA-e govori se posljednjih tjedana i među oporbenim saborskim zastupnicima pa je tu temu načela i suverenistica Vesna Vučemilović, koja je od saborskog Odbora za gospodarstvo zatražila organizaciju javnog saslušavanja predsjednika Upravnog vijeća HERA-e Danijela Žambokija zbog toga što je jedna od osnovnih djelatnosti HERA-e nadzor energetskih subjekata u obavljanju energetskih djelatnosti, u što se uz ostalo ubraja proizvodnja, distribucija, trgovina, opskrba i organizacija tržišne prodaje plina.

Nema dozvola

Pritom je zastupnica Vučemilović zatražila i istraživanje odgovornosti Hrvatskog operatora tržišne energije – HROTE-a kao operatora tržišnog plina koji je pod nadzorom HERA-e, no pitanje je što će od tih njezinih zahtjeva u konačnici biti. Inače je sporna tvrtka OMS Upravljanje u sudski registar upisana još 19. prosinca 2019., s temeljnim kapitalom od 20 tisuća kuna. Kao njezin osnivač i direktor naveden je Goran Husić, a indikativno je i to što tvrtka ima samo jednog zaposlenog, što se u trenucima ovih malverzacija baš nikomu od nadređenih nije učinilo sumnjivim.

U prvom mjesecu 2020. OMS Upravljanje osjetno proširuje područje svojeg djelovanja na tržište energenata, a promjenu područnog poslovanja na distribuciju, prodaju, prijenos, transport i skladištenje energenata koriste kao uvod u dobivanje dozvole od HERA-e za obavljanje energetske djelatnosti trgovine plinom. Dva mjeseca nakon što su proširili djelatnost na energente, OMS Upravljanje predaje zahtjev HERA-i za izdavanje dozvole za trgovinu plinom, a rješenje kojim im je taj biznis omogućen izdano je početkom lipnja 2020.

U trenutku podnošenja i ishođena dozvole za trgovinu plinom OMS Upravljanje nije imalo potrebnu količinu novca na računu, tvrtka u 2020. nije imala nikakvih prihoda, a paralelno s time zabilježeni su rashodi u iznosu od 60.592 kune, iz čega se lako zaključuje da nisu raspolagali sredstvima nužnima za obavljanje energetskih djelatnosti, što je usput budi rečeno jedan od uvjeta za izdavanje dozvole od HERA-e.Kada je dozvola izdana, OMS-ovo poslovanje je procvjetalo, u 2021. uprihodili su više od 220 milijuna kuna, a poslovni rashodi skočili su na gotovo 64 milijuna kuna.

Nema objašnjenja

Nakon oporezivanja OMS Upravljanje je godinu završilo s dobiti od 117,275.862 kuna, i sve to zahvaljujući dozvoli koju je potpisao Jureković koji se među okrivljenicima u aferi Vjetroelektrane našao zbog toga što se sumnjalo da je zlorabio svoju funkciju jer je Josipa Rimac kod njega intervenirala ne bi li HERA poduzetniku Milenku Bašiću i njegovoj tvrtki CEMP izdala status povlaštenog proizvođača električne energije, s tim da USKOK smatra da spomenuta tvrtka nije imala pravo postati povlašteni proizvođač električne energije iako im je HERA taj status odobrila. Nakon što je pritvoren, a zatim i pušten da se brani sa slobode, Jureković je u HERA-i nastavio raditi sve do isteka mandata, nakon čega njegovu poziciju preuzima Danijel Žamboki, o kojem je više puta izvještavao naš tjednik jer su djelatnici HERA-e problematizirali njegovo imenovanje uz ostalo i zbog toga što je bio predsjednik NO-a Karlovačke banke u periodu koji je obuhvaćen USKOK-ovom optužnicom zbog sumnji u milijunske malverzacije u toj banci.




Sama HERA do danas nije decidirano objasnila kako je OMS Upravljanje dobilo dozvolu za trgovinu plinom, no svakako je zanimljivo kako se odvijaju preuzimanja fotelja u HERA-i jer je na Jurekovićevo mjesto stigao Žamboki, od kojega je još 2012. Jureković i preuzeo funkciju ravnatelja u HERA-i. Treba napomenuti kako je Žamboki u svojoj biografiji skrio podatak kako je baš on osam godina nadzirao Karlovačku banku u vremenu koje je obuhvaćeno optužnicom protiv odgovornih iz Uprave banke. Inače je Jureković prvi put imenovan za člana UV-a HERA-e u srpnju 2010., a u to doba njegovo imenovanje potpisao je nekadašnji predsjednik Sabora Luka Bebić, uz potporu nekadašnjeg ministra gospodarstva Đure Popijača, kojega je na tu dužnost imenovala bivša premijerka Kosor.

O šefovima HERA-e i inače odlučuju ministri gospodarstva, a njihov izbor se po protokolu potvrđuje u Saboru. S pozicije člana Upravnog odbora HERA-e Jureković do pozicije predsjednika dolazi u mandatu Milanovićeve vlade, u kojem su ministri gospodarstva bili Radimir Čačić, a zatim i zaboravljeni Ivan Vrdoljak.

Korektni odnosi

Odluku o njegovu imenovanju potvrđuje u Saboru bivši SDP-ov predsjednik Josip Leko. Jureković, dakle, tada nasljeđuje Žambokija, a po svemu sudeći, njih dvojica se posljednjih desetak godina izmjenjuju na čelu te značajne državne agencije u kojoj je Jureković bio i u kratkom mandatu Tihomira Oreškovića, koji se, doduše, možda ovom tematikom nije stigao pozabaviti. Upravo je ovo preuzimanje i vraćanje na pozicije čelnih ljudi HERA-e razlog zbog kojega se prst sumnje za INA-ine afere ne upire samo u premijera Plenkovića nego i u njegove prethodnike, prije svega u Milanovića.




Dobro upućeni svjedoče da je Jureković kadar HNS-a, odnosno bivšeg ministra Vrdoljaka, koji je s Milanovićem bio u korektnim odnosima, baš kao što je u korektnim odnosima i s premijerom Plenkovićem, čiju je Vladu spasio od raspada u trenutku kada se Plenković u prošlom mandatu odlučio rastati s Mostom. I dok se bivši ravnatelj Jureković povezuje s aktualnom i bivšom vlasti, novi ravnatelj Žamboki opisuje se kao HDZ-ov kadar, ali treba napomenuti da je USKOK-ova istraga otkrila da je u njegovu mandatu, osim anonimnoj tvrtki OMS Upravljanje, dozvola za trgovinu plinom izdana i zakladi Croatian Space Foundation za promicanje istraživanja svemira.

Ravnatelj Žamboki dosad je Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa predao čak sedam imovinskih kartica, a treba napomenuti kako je on državni dužnosnik još od veljače 2016., kada je postao pomoćnik ministra graditeljstva. Ondje se zadržao do veljače prošle godine, kada postaje ravnatelj uprave u Ministarstvu graditeljstva, a s te funkcije prelazi na funkciju prvog čovjeka HERA-e. Inače je prema podacima iz imovinske kartice Žamboki nestranački ekonomist s plaćom od 26.700 kuna. Na popisu njegove imovine nalazi se nekretnina u Trnovčici koju je naslijedio od pokojne majke Marije, poduzetnice koja je od svojeg sina Marija Žambokija preuzela tvrtku Pragma Kai koja je upisana kao vlasnik zemljišta u Jastrebarskom. Inače je brat Mario Žamboki vlasnik trgovačkog lanca Žabac koji je u Zagrebu poznat i kao outlet trgovina hrane.

Ljubav prema satovima

Bivša supruga Marija Žambokija, Stela Žamboki, vlasnica je Poliklinike Stela laboratorij za medicinsko-biokemijsku mikrobiologiju s parazitologijom u Zagrebu, a brat Mario tvrtku Pragma Kai na pokojnu majku prepisao je krajem 2013. godine, kada je živio na istoj adresi na Trnovčici na kojoj danas živi prvi čovjek HERA-e. Na toj adresi poslovala je i likvidirana tvrtka Danijela Žambokija koji se nakon toga okrenuo državnoj službi. Za to vrijeme njegov se brat oženio novom suprugom Majom, s kojom danas vodi Žabac, a zanimljivo je kako je i izvanbračna partnerica ravnatelja Žambokija zaposlena u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, gdje mjesečno zarađuje oko osam tisuća kuna.

Na popisu Žambokijevih nekretnina nalazi se poslovni prostor od 54 m2 na zagrebačkom Trnju vrijedan oko 920.000 kuna, uz to posjeduje vikendicu s pripadajućim zemljištem od 38 m2 u Krapinskim Toplicama procijenjenu na 75.000 kuna koju je kupio od plaće, a tu je i garaža na Trnju vrijedna 60.000 kuna. Njegova partnerica posjeduje 181 m2 zemljišta u Igranima vrijednog 200.000 kuna i stečenog nasljedstvom, dok on u Krapinskim Toplicama posjeduje i livadu od 131 m2 vrijednu 15.000 kuna. Na popisu Žambokijeve imovine navodi se i kuća u Zagrebu od 347 m2 vrijedna 1,500.000 kuna koja je naslijeđena, a tu je i ručni sat IWC Portuguese od 50.000 kuna koji je također kupio od plaće, dok je za sat marke Hublot vrijedan 80.000 kuna podigao kredit. Uz to, u kartici stoji i njegova ušteđevina od 80.000 eura te štednja od 42.000 eura koja pripada njegovoj izvanbračnoj partnerici.

Izvor: dnevno.hr/Foto:fah

Izvorni autor: Iva Međugorac/7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.