Predsjedništvo imenovalo Krišto za predsjednicu vlade BiH, Komšić bio protiv

22.12.2022. 19:48:00

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine imenovali su u četvrtak Borjanu Krišto iz HDZ BiH za novu predsjedateljicu Vijeća ministara s četvorogodišnjim mandatom

Za nju su glasali bošnjački član državnog vrha Denis Bećirović i srpska članica Željka Cvijanović, a protiv je bio hrvatski član Željko Komšić.

"To je najbrže imenovanje mandatara u postdaytonskom razdoblju", kazao je Bećirović novinarima nakon sjednice.

Imenovanje Krišto mora u roku od 30 dana potvrditi Zastupnički dom parlamenta BiH. S obzirom na to da je dogovorena koalicija između HDZ BiH, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i bloka kojega čini osam bošnjačkih i građanskih stranaka potvrda ne bi trebala biti problem jer za to postoji komotna većina.

Nakon što dobije potporu u tom tijelu, Krišto će naknadno predložiti ministre čije imenovanje opet potvrđuje Zastupnički dom u roku od 35 dana.

Postupak imenovanja nove vlade trebao bi biti okončan u siječnju 2023., što bi bilo rekordno brzo jer se na imenovanje sadašnje čekalo punih 14 mjeseci.

Borjana Krišto je bila zastupnica u Zastupničkom domu državnog parlamenta i predsjednica Federacije BiH.

Na listopadskim izborima bila je kandidat za članicu kolektivnoh predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, no porazio ju je Komšić.

Izvor: tportal.hr/Foto: fah

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.