Predstavljanje filma Grabovica 93′: Dokumentarni film u spomen na 33 ubijena hrvatska civila

29.02.2024. 16:30:00

U nedjelju 3. ožujka u kino dvorani Narodnog sveučilišta “Sesvete”, Trg Dragutina Domjanića 6, bit će predstavljen dokumentarni film Grabovica 93′. Film je nastao u spomen na ubojstvo 33 hrvatska civila u Grabovici (BiH) za vrijeme Domovinskog rata, piše Narod.hr.

Zločin su počinili pripadnici Prvog korpusa Armije RBIH, točnije njena 9. brdska brigada. Bošnjački su vojnici ušli u Grabovicu i zaposjeli je 10. svibnja 1993. kada su u ovom selu između Jablanice i Mostara živjeli isključivo Hrvati. Četiri mjeseca kasnije ubili su 33 hrvatska civila. Najmlađa žrtva bila 4-godišnja Mladenka Zadro, a najstarija 87-godišnji Marko Marić.

Izvor: Facebook Hrvati Herceg-Bosne

Do sada su za zločine u Grabovici za pojedinačna ubojstva osuđena petorica pripadnika Armije RBiH, ali nalogodavci ovog stravičnog zločina nikad nisu osuđeni.

Seferu Haliloviću, tadašnjem zapovjendiku Armije RBIH suđeno je pred sudom za ratne zločine u Haagu i za slučaj Grabovica, ali je proglašenim nevinim po zapovjednoj odgovornosti.

Film Grabovica 93′ prvi je film iz dokumentarnog niza „Digitalni žrtvoslov“ u kojima će se obraditi veći broj zaboravljenih stratiša hrvatskih civila i vojnika na području Bosne i Hercegovine u razdoblju od 1992. do 1994. godine.

Izvor: Narod.hr/PDN/Foto:Narod.hr/kta

Izvorni autor: PDN/narod.hr/Viktor Peterlin

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.