Predstavljeni i predloženi motivi za hrvatsku kovanicu Eura

01.07.2021. 17:02:00

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

“Danas je točno osam godina da je RH postala članica EU. Postoji više razloga zbog kojih želimo potporu hrvatskih građana u ostvarenje ovog cilja, pristup eurozoni je obveza potpisana ugovorom. Ulazak u europodručje donijet će niz prednosti građanima i Hrvatskoj, potaknut će se investicije, kreditni rejtnig bi mogao narasti za dvije razine, nestaje valutni rizik. Bruto plaće su se povećavale znatno više nego što su rasle cijene u zemljama koje su euro uvele”, rekao je Plenković u uvodnom i kao primjer naveo Sloveniju.

“Od uvođenja eura u Sloveniji su bruto plaće narasle za 48, a cijene za 20 posto”, kazao je.

Naglasio je kako je cilj da Hrvatska bude spremna za uvođenje eura 1. siječnja 2023.


Guverner HNB-a Boris Vujčić rekao je kako je namjera da budemo spremni do 1. siječnja 2023., a u ovom trenutu razina potpore za ulazak Hrvatske u eurozonu vrlo jasna. “Moramo raditi punom parom, imamo 18 mjeseci. Ovo što će danas biti predstavljeno je jedan mali dio priprema, s ovim idemo danas zbog simbolike ulaska Hrvatske u EU. Taj naš euro će dobiti ulazak cirkulacije kao druga najznačajnija valuta na svijetu i zato je potreban ovaj proces izbora motiva za hrvatsku kovanicu eura koji treba biti precizan”, rekao je.

Nakon sjednice prezentirani su prijedlozi motiva za buduće hrvatske eurokovanice. Predloženi su motivi: karta Hrvatske, šahovnica, kuna, Dubrovnik i glagoljica.

Predloženi motivi rezultat su stručnog odabira Komisije za odabir prijedloga likovnog rješenja nacionalne strane eurokovanica i Komisije za novac HNB-a.

Građani mogu ocijeniti predložene motive na stranici euro.hr. A ako želite, možete predložiti i svoj motiv!

Izvor : Euro.hr

Izvor: n1/ Foto: n1

Izvorni autor: N1 Hrvatska/Foto: EURO.HR

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.