Predstavnici Koordinacije hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, koji rade u sustavu pravosuđa, zapalili su svijeće i položili vijenac ispred Spomenika domovini

14.07.2023. 19:32:00

Predstavnici Koordinacije hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, koji rade u sustavu pravosuđa, zapalili su svijeće i položili vijenac ispred Spomenika domovini, a zatim ispred Ministarstva pravosuđa izrazili nezadovoljstvo jučerašnjom Vladinom odlukom prema kojoj prosvjednicima neće biti plaćeni dani u štrajku.

Pridružili su im se i kolege - pravosudni službenici i namještenici. Kako su istaknuli, u obrani dostojanstva i egzistencije, ustrajni su u zahtjevima i nastavit će štrajkati.

- Mislim je ovo danas dobar pokazatelj da zaista odustajanja nema i da ovi ljudi time nisu prestrašeni, dapače dodatno su poniženi kao i svih ovih godina, kao i svih ovih 6 tjedana štrajka. Dakle ovo nije dobra poruka vlade, dobra poruka bi po nama bila da mi možemo razgovarati za stolom kako premostiti ovo razdoblje do 1.siječnja, odnosno do donošenja uredbi koje se vežu na zakon o plaćama za koji očekujemo da nas se također uključi, rekla je Iva Šušković, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

- Zašto je premijer tako tvrd u pregovorima, ne znamo, pitajte njega, ali ne može ponavljati uvijek iste stvari, dali smo im ovo dali smo im ono. Dali smo vam stotinu eura, a vi štrajkate, dali smo vam 300 eura, vi štrajkate. Što vi hoćete gospodo? Niste vi nama ništa dali premijeru, samo ste nam vratili ono što ste nam uzeli prije nekoliko godina, niste ni to vratili, poručuje Anton Storić, član Koordinacije hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i zaposlenik Općinskog suda u Šibeniku.

Dobronić u ponedjeljak s predsjednicima sudova o štrajku

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić zakazao je za ponedjeljak, 17. srpnja u podne, sastanak s predsjednicima županijskih i visokih sudova na kojem će se raspravljati o radu sudova za vrijeme štrajka pravosudnih djelatnika.

Najviši sud je izvijestio da će o zaključcima donesenim na sastanku javnost biti pravodobno izvještena.

Štrajk službenika i namještenika u pravosudnim tijelima počeo je 5. lipnja i najduži je štrajk do sada u Hrvatskoj.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica na Vladinoj je sjednici u četvrtak naveo da će se službenicima i namještenicima u pravosudnim tijelima, dok su u štrajku, za cijelo vremensko razdoblje uplaćivati obvezni doprinosi, a plaća i dodaci na plaću umanjit će se razmjerno vremenu sudjelovanja u štrajku, počevši od 17. srpnja.

Dvjestotinjak pravosudnih djelatnika koji štrajkaju u četvrtak je u povorci i uz zviždanje prošlo pored zgrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK), nakon sjednice Vlade na kojoj je donesena odluka o umanjenju njihovih plaća i dodataka za vrijeme štrajka.

Predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) Iva Šušković najavila je da se štrajk nastavlja i po cijenu neplaćanja dana provedenih u štrajku, jer se sindikalno članstvo gotovo stopostotno izjasnilo da odbija Vladinu ponudu da im se plaće povećaju tek početkom iduće godine.

Izvor: hrt.hr/Foto:screnshoot

Izvorni autor: Studio 4/HRT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.