PREKRETNICA U PANDEMIJI: Smanjuje se razmak s 2 m na 1, ali Capak nema dobre vijesti za Hrvate: ‘Dobili smo potvrde…’

16.03.2021. 21:24:00

Krunoslav Capak objašnjava kako se aerosol i kapljice različito šire u zatvorenom i na otvorenom prostoru

Glavni hrvatski epidemiolog Krunoslav Capak poručuje da se aerosol širi i puno dalje od dva metra. Mjere na snazi propisuju da udaljenost među stolovima na terasama mora biti najmanje tri metra, a među stolcima barem metar i pol.

Amerika, koja ima daleko najveći broj zaraženih i umrlih od Covida-19, će smanjiti fizičku distancu od 2 metra na 1, tako najavljuje vodeći američki imunolog Anthony Fauci.

“To smanjenje kratko rečeno značilo bi puno više gostiju. Naš kapacitete je sada smanjen za 50 posto zbog širine koju smo morali napraviti tj. taj razmak od 3 metra između stolova”, kaže voditelj pivnice u Zagrebu Robert Čović.

Razmak od dva metra promijenio je pravila i u školama. Mjerila se udaljenost među stolovima, mijenjao raspored sjedenja učenika. U učionicama u kojima ne mogu sjediti na tom sigurnom razmaku, svi moraju nositi maske ili se razredi dijele na pola.

Beroš podsjeća na pravila ponašanja u pandemiji

“Učionice nemaju uvjete pa se prilagođavamo. Ne samo smanjenje distance nego bilo kakvo ublažavanje mjera u školama značilo bi puno učenicima, jer već godinu dana smo u neprirodnoj situaciji”, kaže ravnatelj OŠ Milana Langa u Bregani Igor Matijašić za RTL.

I dok američke vlasti razmišljaju o tome da je distanca od jednog metra dovoljna i sigurna, Krunoslav Capak objašnjava kako se aerosol i kapljice različito šire u zatvorenom i na otvorenom prostoru te poručuje: “To su umjetno dogovorene granice i one se mogu pomicati ako dobijemo odgovarajuće potvrde da se aerosol ne širi. Ja mislim suprotno i imamo potvrde da se aerosol puno dalje i puno više širi od ta dva metra.”

Ministar Beroš zato još jednom ponavlja pravila ponašanja u pandemiji: “Održavanje distance, izbjegavanje kontakata i rukovanja, nošenje maski, izbjegavanje grupiranja i okupljanja, prozračavanje i higijena i dezinfekcija ruku i predmeta koje upotrebljavamo često.”

Poručuje osobna odgovornost svakog pojedinca nužna je u borbi protiv virusa, bilo na distanci od metar ili dva.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor: