Prekršeno primirje između Azerbajdžana i Armenije, u raketiranju poginulo 13 civila

17.10.2020. 09:41:00

Azerbajdžan i Armenija uzajamno se optužuju za napade kojima je prekršeno primirje, Baku je izvijestio da je poginulo 13, a ranjeno 40 civila, iz Erevana javljaju da se granatiranje nastavilo

Azerbajdžan i Armenija uzajamno se optužuju za kršenje primirja kojemu je posredovala Rusija, dok su se nastavile najgore borbe na južnom Kavkazu od 1990-ih.

Baku je izvijestio da je 13 civila ubijeno i 40 ranjeno u raketnom napadu na gradu Ganji, dok je Erevan optužio Azerbajdžan za nastavljanje granatiranja. Sukobi su najgori u regiji otkad su Azerbajdžan i snage etničkih Armenaca zaratile u 1990-ima zbog Nagorno-Karabaha, odcijepljene azerbajdžanske regije koja je uglavnom naseljena Armencima.

Humanitarna kriza

Postoji rizik da sukob preraste u humanitarnu katastrofu, osobito ako se u konflikt uvuku Rusija i Turska, predviđaju stručnjaci i diplomati. Azerbajdžanski ured glavnog tužitelja rekao je da je raketirano stambeno područje u drugom najvećem gradu u zemlji te da je pogođeno oko 20 stambenih zgrada. Također je dodao da je Armenija ciljala Mingechavir, no da je rakete srušio azerbajdžanski obrambeni sustav.  Armensko ministarstvo obrane zanijekalo je tvrdnju Azerbajdžana da su raketirali gradove u Azerbajdžanu te su optužili Baku zbog kontinuiranog granatiranja naseljenih područja unutar Nagorno-Karabaha, uključujući i Stepanakert, najveći grad u regiji. Stotine su poginule u sukobu od 27. rujna, dok su se u subotu pojavili daljnji znakovi da je prekršeno primirje koje je dogovoreno prije tjedna dana i koje bi omogućilo razmjenu zatvorenika i tijela umrlih. Armenija je također rekla da je nekoliko azerbajdžanskih dronova napalo vojna postrojenja i oštetilo civilnu infrastrukturu.

Izvor: 24sata/Foto:UMIT BEKTAS

Izvorni autor: HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.