PREMIJER: Plenković pozdravlja uklanjanje žilet-žice na slovenskoj strani granice

12.07.2022. 21:11:00

Uklanjanje žilet-žice je dobra odluka slovenske vlade, ocijenio je utorak u Rijeci hrvatski premijer Andrej Plenković i istaknuo da je politika njegove vlade uvijek bila usmjerena na održavanje dobrih odnosa dvije susjedne države.

"Micanje žilet-žice je dobra odluka slovenske vlade koju pozdravljam", rekao je Plenković u Rijeci i istaknuo kako je za svog mandata uvijek vodio politiku usmjerenu na "relaksiranje odnosa sa Slovenijom".

"U šest godina mog mandata predsjednika hrvatske vlade niste s hrvatske strane čuli niti jedan povišen ton u odnosima sa Slovenijom. Naprotiv, cijela je naša politička filozofija bila relaksirati odnose, staviti u prvi plan ono što nas povezuje, a gdje imamo različita stajališta, poput pitanja razgraničenja, tražiti pragmatična rješenja koja će biti takva da normalno funkcioniramo u smislu prekograničnog prometa i suradnje, osobito za ljude koji žive u graničnom području", istaknuo je.

Cilj je da ribari normalno rade, rekao je hrvatski premijer i dodao da će kada slovenska strana prestane izdavati kazne ribarima to učiniti i hrvatska strana. Te kazne "ovako ili onako nitko od njih ne plaća, a sve te odvjetničke troškove pokriju vlade, slovenska ili hrvatska", dodao je.

"Ono što je meni važno je da stavimo u fokus činjenicu da oko milijun i dvjesto tisuća Slovenaca ljetuje godišnje u Hrvatskoj, da brojni Hrvati svoje zimske ferije provode u Sloveniji, a nerijetko odlaze i vikendima, da razvijemo ekonomsku suradnju na dobrobit dva naša naroda", rekao je Plenković.

Dodao je da je takvu politiku vodio tijekom mandata svih slovenskih premijera posljednjih šest godina, te da "istu politiku vodimo i sada prema vladi gospodina Goloba". Plenković je ocijenio i da je prethodni slovenski premijer Janez Janša "najviše pridonio relaksaciji odnosa svojim velikim političkim iskustvom".

Predsjednik hrvatske vlade u utorak  je u Rijeci prisustvovao svečanoj primopredaji broda Neptune Barcelona u brodogradilištu 3. maj. 

Novi slovenski premijer Golob krajem prošlog mjeseca kazao je da njegova vlada želi da Hrvatska što prije uđe u šengensko područje a prethodno je najavio da je njegova vlada odlučna u namjeri da ukloni protumigrantske prepreke s granice prema Hrvatskoj koje su, po njegovim riječima, nehumane i ne služe svrsi zbog koje su postavljene.

Slovenija je žicu na granicu s Hrvatskom počela postavljati tijekom migrantske krize prije sedam godina a prošlog je petka nova slovenska vlada donijela odluku o početku njenog uklanjanja.

Izvor: Politika Plus/Foto:screenshot

Izvorni autor: PolitikaPlus/Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.