Premijer uvjerava: "Radi se o manjoj izmjeni, 78 posto birača ostaje u istim izbornim jedinicama"

25.05.2023. 14:15:00

Premijer Andrej Plenković i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica predstavljaju prijedlog Zakona o izbornim jedinicama. "Radi se o manjoj modifikaciji postojeće karte izbornih jedinica", istaknuo je premijer Plenković, prenosi Telegram.hr.

"Vlada je razmotrila odluku Ustavnog suda iz veljače ove godine. Ono što je najvažnije u vezi te odluke može se svesti na četiri poruke. Prva je, osigurati jednaku težinu glasa, po trenutnom sustavu najveća odstupanja su u 4. jedinici, a najviše birača je u 9. izbornoj jedinici", objasnio je premijer.

"Druga poruka je da izborne jedinice moraju što više pratiti administrativne granice gradova, općina, županija", dodao je. "Treća poruka je da odstupanja ne bi smjela biti veća od +/- 5 posto", naglasio je Plenković. "Cilj je da ovaj zakon koji predlažemo bude upućen u prvo čitanje u Sabor do ljetne stanke, a da na snagu stupi prije 1. listopada", istaknuo je.

"Većina birača ostaje u trenutnim izbornim jedinicama"

"Željeli smo postići da zadržimo postojeći model od 10 izbornih jedinica u kojima se bira 14 zastupnika", izjavio je premijer.

"Dakle, mi nismo primijetili da je Ustavni sud rekao da potpuno promijenimo izborni sustav", dodao je premijer. "Nakon ove modifikacije će čak 78 posto birača ili četiri petine, ostati u izbornim jedinicama u kojima su trenutno. Dakle, za samo 22% birača mijenja se izborna jedinica", konstatirao je.

"U budućoj arhitekturi izbornih jedinica, najveće odstupanje će biti u 10. izbornoj jedinici od +2,20 posto. Sve ostalo je unutar 2,20 posto. Izrazito mala odstupanja", objasnio je. Dosad je u toj izbornoj jedinici odstupanje iznosilo 8,87 posto.

Odstupanja po izbornim jedinicama

Novi prijedlog izbornih jedinica

Premijer je potom predstavio kartu Hrvatske s prijedlogom novih izbornih jedinica. "Najveća promjena je u Zagrebu, koji je umjesto na sadašnje četiri jedinice podijeljen u tri. Grad Zagreb je sada u 1.,2. i u 6. izbornoj jedinici", rekao je Plenković.

Prijedlog novih izbornih jedinica / Screenshot N1

Postojeće izborne jedinice / Screenshot N1

"Osigurana je ravnopravnost svih političkih stranaka"

Plenković je izjavio da novi sustav "osigurava ravnopravnost svih političkih stranaka". "Nema nikakve nekoherentnosti geografskog karaktera, a riješen je problem demografskoga deficita, odnosno suficita", dodao je.

Ministar Ivan Malenica potom je detaljno predstavio svaku izbornu jedinicu.

Screenshot N1

Screenshot N1
Screenshot N1
Screenshot N1
Screenshot N1
Screenshot N1
Screenshot N1
Screenshot N1
Screenshot N1
Screenshot N1

Je li registar birača vjerodostojan?

Na pitanje novinara o registru birača, posebno u vezi s većim brojem birača nego što je punoljetnih građana prema posljednjem popisu stanovništva, ministar Malenica je objasnio da se "registar birača formira temeljem evidencija prebivališta i matica koje se nalaze u ministarstvima" te da se "registar dnevno ažurira".

Kada je postavljeno pitanje o vjerodostojnosti registra birača, Malenica je odgovorio da "drže da su podaci u njemu vjerodostojni". "Popis stanovništva je jedan statistički prikaz i ja ne želim ulaziti u raspravu o popisu stanovništva. Mi smo uzeli ovdje registar birača kao osnovu. Dakle, registar birača je temelj za izborni zakon", istaknuo je.

Na pitanje zašto je Novi Vinodolski izdvojen u 8. izbornoj jedinici i je li to rezultat političkih utjecaja, kako tvrdi oporba, ministar je odgovorio: "Za razliku od SDP-a koji je 2015. godine mijenjao izborno zakonodavstvo, a nije ni provedeno javno savjetovanje… Mi omogućujemo da svatko da svoje komentare na javnom savjetovanju. Za razliku od njih koji će sad pokazati svoje licemjerstvo"

Također je naglasio da su njihov prijedlog izbornih jedinica "dugoročno održiv i s minimalnim odstupanjima". Dodao je da izgled 8. izborne jedinice nema veze s ministrom Olegom Butkovićem.

Na pitanje zašto nisu prihvatili SDP-ov prijedlog i o veličini 7. izborne jedinice, premijer Plenković je odgovorio: "Išli smo napraviti ono što je bila srž odluke Ustavnog suda, a to je jednaki broj birača koji bira zastupnike. Što se tiče sedme izborne jedinice… Ličko-senjska županija tamo zauzima 10 posto teritorija, a ima 41 tisuću birača", objasnio je.

"Dakle, to je razlog zašto je 7. izborna jedinica malo veća nego što je bila prije", dodao je premijer. "Drugo, nema niti jednog grada, osim Zagreba, koji je podijeljen u dvije izborne jedinice. Nema crte koja ide kroz neki grad. Nema nakaradnog rezanja općina i gradova, osim Zagreba", poručio je Plenković.

"Mi smo napravili ono što je u ovim okolnostima kulturno, pristojno, fer, jednako prema svima. Nema nikakvog privilegiranja, dapače", istaknuo je.

Na pitanje kako je formirana radna skupina, premijer Plenković je odgovorio: "U eteru postoji tema da je ovaj zakon pisala HDZ-ova radna skupina. Što je neistina, pripremili su ga stručnjaci u Ministarstvu pravosuđa i uprave, bez bilo kakve stranačke skupine".

Također je naglasio da Vladimir Šeks i Karlo Ressler nisu sudjelovali u tom procesu.

Na pitanje zašto nisu uspjeli postići dogovor s oporbom, premijer je rekao: "Mi smo danas javnosti predstavili prijedlog, koji će sada ići u javno savjetovanje. To je vrijeme kada baš svi koji imaju neku ideju, mogu to sugerirati… Vi hoćete reći da bismo mi trebali vapiti za konsenzusom s akterima koji su u svakoj ključnoj temi odbili konsenzus s nama".

Krojenje novih izbornih jedinica redovito je bilo predmet kritika oporbe, koja je zahtijevala formiranje šire radne skupine koja bi uključivala stručnjake i predstavnike vladajućih i oporbenih stranaka. Osim toga, jedanaestero profesora ustavnoga prava izrazilo je zabrinutost postupkom izrade novog Zakona o izbornim jedinicama.

Izvor: Telegram.hr/Foto:screenshot/montaža PDN

Izvorni autor: PDN/Telegram.hr/Katarina Škaro/N1

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.