Preminuo poznati Zadranin, hrvatski branitelj, dragovoljac Domovinskog rata, književnik i kolumnist Ivica Matešić Jeremija

21.06.2020. 11:55:00

 Rano jutros, u 61. godini života, preminuo je poznati Zadranin, hrvatski branitelj, dragovoljac Domovinskog rata. književnik i  kolumnist Zadarskog lista, Ivica Matešić Jeremija.

 

Ivica  Matešić Jeremija rođen je 27. veljače 1959. godine u mjestu  Arbanasi,  a preminuo je  21. lipnja 2020. godine u Zadru.

 Rodom je iz težačko-radničke obitelji.

 Ivica Matišić Jeremija  bio je  hrvatski branitelj, dragovoljac Domovinskog rata, publicist,   kolumnist,  književnik, časnik i  vojno-diplomatski  predstavnik Republike Hrvatske u Makedoniji i Italiji.

Obnašao je  niz vojnih i civilnih dužnosti tijekom Domovinskog rata i nakon njega; dragovoljac Domovinskog rata od 1990. do 1995. godine,  dozapovjednik ne naoružanih odreda MZ Arbanasi i Ričina, predsjednik Skupštine MZ Ričina, zapovjednik Voda veze Sv. Ivan Poličnik, zapovjednik Diverzantskog voda bataljuna Sv. Mihovil, pomoćnik zapovjednika  Sedme domobranske pukovnije,  pomoćnik zapovjednika Zbornog mjesta Zadar, nastavnik na Zrakoplovnom učilištu Rudolf Perišin  u Zadru, gradski vijećnik i predsjednik Turističke zajednice Zadar.

Matišić je bio dugogodišnji kolumnist Narodnog lista (Izravno s bojišnice, Civilna bojišnica) i Zadarskog lista (Četiri kantuna).

Bio je prvi hrvatski  polaznik Visokih studija obrane (IAZD) Talijanske Republike. Magistrirao je 2009. godine  na Fakultetu političkih znanosti i novinarstva  Sveučilišta u Perugii., a u Zadru je 2010. godine stekao   i  stručni magisterij iz komunikologije.

 Pisanjem se počeo baviti za vrijeme velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku i napada na Zadar.

Njegove prve  knjige.  „Uskrs duše gardijske“, sadrži prozne zapise s bojišnice, a za razliku od prve, u drugoj se dirnuo teme poslijeratnih sudbina dragovoljaca Domovinskog rata.

Nadalje, jedna od njegovih slijedećih    knjiga govori o tragičnoj sudbini hrvatskih branitelja nakon rata u kojoj nabraja braniteljska beznađa, jer su prisiljeni gledati kako se četnici  vraćaju u Zadar i šetaju Kalalargom kao da se ništa nije dogodilo.

Piše o strahotama rata koji se pretvorio u užas mira. Knjiga je zbirka kolumna koje je objavio u zadarskom Narodnom listu. Njegova  knjiga „Naresla je trava“, ratne je i poslijeratne tematike. Rečenice su kratke i isprekidane, kao kod ratnog izvješćivanja s bojišnice, "kao da što prije želi čitatelju nešto važno reći".

Pisanje mu je bilo pražnjenje, a tom prilikom  želio je  pokazati zbiljnu sliku Hrvatske u poraću. Navedena  knjiga ima i putopisne elemente. .

Njegova knjiga „Mi smo Zadar“, zbirka je njegovih reportaža, kratkih eseja, komentara, priča i  sjećanja koje je objavio u dnevniku Zadarskom listu u kolumni Četiri kantuna., 2009.

Uoči blagdana Gospe Loretske, tradicionalne arbanaške fešte, 10. svibnja 2020. bila je planirana promocija nove i posljednje knjige Ivice Matešića Jeremije “Branitelji iz zadarskih Arbanasa u Domovinskom ratu”.

 

No, kako to ponekad u životu biva, neki se planovi uvijek ipak ne ostvaruju. Prva otegotna okolnost bila je pandemija COVID-a 19, a druga je, nažalost bila teška bolest autora.

Izvor: Krešimir Cestar/Foto: Mladenka Franković

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.