Preživjeli policajac masakra u Borovom Selu: Iza mene je 30 godina izdaje i prevare

03.05.2021. 11:06:00

'KAKO DA POGLEDAM U OČI RODITELJIMA POGINULIH?'

U nedjelju se obilježava jedna od tužnijih obljetnica iz Domovinskog rata. Prije 30 godina, 2. svibnja 1991., masakr 12 hrvatskih redarstvenika, pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije, koje su pripadnici srpskih paravojnih postrojbi napali iz zasjede i ubili, krvavi je događaj koji je označio početak Domovinskog rata. "Mi ćemo vječno pamtiti veliku žrtvu hrabrih kolega koji su svoj život položili na oltaru Domovine", poruka je koju je prošle istaknuo Sindikat policije na svojim mrežnim stranicama.

Jedan od heroja Domovinskog rata i jedan od preživjelih policajaca krvavog napada u Borovom Selu, Robert Bosak pristao je na razgovor za portal Direktno.

Ovo je prva godina, kaže, kada neće otići na obljetnicu.

"Već 30 godina pričamo jedno te isto. Na tu tragičnu obljetnicu podižu se emocije, a ništa se nije odradilo, nitko nije kažnjen za to", govori nam razočarani Bosak i nastavlja:

"Kako da pogledam u oči roditeljima poginulih kojima smo obećali još prije 30 godina da će se kazniti počinitelji? Ja sam dao svoje svjedočenje u Osijeku, ismijali su me! 'Pa jeste li svjesni da je prošlo 25, 26 godina, znate li vi da se ništa više ništa ne može', to su mi rekli. Pa što ste me zvali?", pita se Bosak.

Već 30 godina kaže, priča se jedno te isto. "Nama se četnici teroristi po Vukovaru smiju! Stavite se u poziciju da ste bili tamo, da ste vidjeli, da znate da ste živi svjedok i da se ništa nije promijenilo. Ja sam kao čovjek poražen u svim tim njihovim prepucavanjima i političkim prodajama".

"Što smo mi radili tamo? Ja sam tamo išao izvršiti zadatak koji sam izvršavao kao profesionalni policajac. Ja ne želim biti nikakav heroj. Mene to ne zanima, mene samo zanima da budu kažnjeni oni koji trebaju biti kažnjeni", ljut je Bosak.

"Oni zatvore cijelo selo kad mi dolazimo tamo. Srbi spuštaju rolete, kao da smo mi agresori, a umjesto da oni kleknu pred spomenik i traže oprost. Obećanja, obećanja, obećanja, a svaka vlast iz godine u godinu izda naša očekivanja i obećanje koje su nam dali godinu prije, a sve zbog njihovih ruku u Saboru i malo vlasti".

"To je samo jedna stranica u mom životu, ali je poražavajuće za pravnu državu, za Hrvatsku. Što to pokazuje našim generacijama koje dolaze? Da treba pobjeći kad te netko napada? Ova država nije zaštitila onaj najosjetljiviji dio  hrvatskog korpusa, ljude koji su prvi branili hrvatsku državu, a to su bili policajci '91. godine. I nisu stali iza njih", kaže nam naš sugovornik.

"Treba pitati Plenkovića i Božinovića čemu sve to i do kad će nas lagati zbog svojih koalicijskih partnera", poručio je Bosak i zaključio:

"Iza mene je 30 godina izdaje i prevare".

Izvor: bkk/Direktno.hr/Foto:privatna arhiva

Izvorni autor: bkk/Direktno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.