PRIJETI NAM KAOS NA NEBU I OTKAZIVANJE VEĆINE LETOVA USRED SEZONE: Kontrolori idu u štrajk!

19.07.2022. 16:55:00

Kontrolori leta diljem Hrvatske u četvrtak u 7 sati ujutro trebali bi stupiti u štrajk do ispunjenja zahtjeva, koji organizira Hrvatski strukovni sindikat kontrolora letenja (HSSKL). Do štrajka dolazi nakon neuspješnih tromjesečnih pregovora sindikata i Uprave tvrtke te neuspješnog procesa mirenja. Vodstvo sindikata je prije nekoliko dana najavilo štrajk resornom ministru prometa Olegu Butkoviću, a mogla bi ga zaustaviti jedino sudska zabrana koju je zatražila Uprava.

Eventualni štrajk usred turističke sezone prouzročit će velike gubitke domaćim aerodromima, a gubitak HKZP-a, odnosno države procjenjuje se na dva do tri milijuna kuna. Tijekom tjedna bilježi se između 2500 i 2800, a za vikend oko 3000 letova kroz hrvatski zračni prostor. Uprava HKZP-a o štrajku je već obavijestila Eurocontrol, Europsku organizaciju za sigurnost zračne plovidbe. Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, kontrolori leta obvezni su tijekom štrajka osigurati 40 posto preleta kroz hrvatski zračni prostor. Štrajk kontrolora leta rezultirao bi i velikim kaosom na domaćim aerodromima jer bi u tom slučaju bilo otkazano oko 50 posto letova.

Pregovori o novom kolektivnom ugovoru počeli su u lipnju, a Uprava tvrtke je radnicima ponudila ostanak svih prava iz postojećeg kolektivnog ugovora te povećanje plaće od dva posto. Tijekom pregovora Uprava je pristala na povećanje plaća od pet posto za sve zaposlenike plus dodatnih dva posto za kontrolore leta te im je odobreno povećanje dodatnih 30 vrsta materijalnih prava. U Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe djeluju dva sindikata: već spomenuti HSSKL, kojemu je na čelu Krešimir Rakoci, te Sindikat djelatnika HKZP-a, koji vodi Petar Šverko. Potonji sindikat je pristao na predložene uvjete Uprave i potpisao novi kolektivni ugovor, a njegov je predsjednik jučer izjavio da nema komentara na ovu situaciju. Krešimir Rakoci odbio je jučer razgovarati o štrajku te je zatražio pitanja pismenim putem, uz napomenu da je na putu i nije blizu računala pa nam može odgovoriti tek danas tijekom dana.

Kontrola zračne plovidbe je tvrtka u državnom vlasništvu koja nije na proračunu i financira se jedino od naknada od preleta aviona. Zbog pandemije korone u 2019. i 2020. godini tvrtka je pretrpjela gubitak od oko 500 milijuna kuna i te je godine završila u minusu. Zbog krize je zaposlenima plaća umanjena za 15 posto na rok od pet mjeseci.

Sukob između Rakocija i direktora Hrvatske kontrole zračne plovidbe Vlade Bagarića lani je kulminirao kad je Hrvatski strukovni sindikat kontrolora letenja poručio u potpunosti podržava svog predsjednika Krešimira Rakocija kojega, tvrdili su, zastrašuju i prijete mu otkazom zbog sindikalnog rada.

Reagirajući na nedavne izjave direktora Hrvatske kontrole zračne plovidbe Vlade Bagarića, koji je negirao prijetnje otkazima kontrolorima letenja i zastrašivanja oko restrukturiranja, iz sindikata su istaknuli da je Bagarić izrekao neistinu kada je tvrdio da sebi nije isplatio bonuse u 2020. godini.

Čistom laži i obmanjivanjem nazvali su njegove tvrdnje da plaće kontrolora letenja nisu nikada bile smanjene, navodeći kako je Bagarić vjerojatno zaboravio spomenuti da je pisao dopise zastrašivanja za što, uvjeravaju, dokaz imaju kod svih 740 zaposlenika.

Direktoru zamjeraju i što uslijed pandemije i potresa od njega nisu dobili nijednu riječ nade, već samo zastrašivanja i prijetnje kao da im “stresa nije dovoljno”.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:crocontrol.hr

Izvorni autor: Jutarnji list/Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.