Primorac: Vijest o cjepivu vratila je optimizam među ljude; Capak: Naručili smo milijun doza Pfizerovog cjepiva

09.11.2020. 21:34:00

Član Znanstvenog savjeta Vlade RH, Dragan Primorac rekao je u ponedjeljak kako je vijest o cjepivu protiv korona virusa, za koji Pfizer i BioNTech tvrde da ima 90-postotnu učinkovitost, vratila optimizam među ljude, dodavši da je učinkovitost sjajna, a oprez uvijek postoji.

"Dobre vijesti idu i s drugim cjepivima, sada ih je 11 u trećoj fazi kliničkih istraživanja, a ova vijest je na poseban način vratila optimizam među ljude", rekao je prof. Primorac u  Dnevniku HTV-a, istaknuvši kako je riječ o velikom broju ispitanika, više od 43.000.

Vrlo je zanimljivo, dodao je, da je ovo prvo cjepivo koje je dobilo dozvolu američkih tijela za testiranje i na populaciji djece u dobi od 12 godina.

"Kao znanstvenik bih rekao da je ova učinkovitost sjajna. Naravno, oprez uvijek postoji, želim vidjeti i detaljne znanstvene rezultate", rekao je Primorac.

Kazao je da ga dodatno sretnim čini što američki monitoring committee tijekom praćenja ove studije nije prijavio niti jedan značajni štetni učinak cjepiva.

Što se tiče stanja s koron avirusom u Hrvatskoj, Primorac je procijenio da, čak i ako nemamo pad, u ovom trenutku sigurno nema velikog porasta. Međutim, dodao je, treba biti oprezan zbog zahlađenja i sve duljeg boravka u zatvorenim prostorima.

"Hrvatska mora biti svjesna činjenice onih ključnih podataka koji su objavljeni u svim vodećim časopisima, a to je da će 81 posto osoba imati blagu kliničku sliku, od njih će 36 posto imati gotovo nikakve simptome, a tešku kliničku sliku će razviti uglavnom osobe iznad 60 godina, i to njih 14 posto, koji će imati dispneju, neke ostale bolesti,; u kritičnom stanju će ih biti oko pet posto s akutnim respiratornim sindromom, akutnim oštećenjem srčanog mišića i mi zaista trebamo izbjeći da se taj postotak dogodi u Hrvatskoj i da ugrozi ove koji su najosjetljiviji", rekao je Primorac.

Capak: Cjepivo je jako dobra vijest, već neko vrijeme sudjelujemo u procesu nabave cjepiva

 I ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak u Dnevniku N1 televizije komentirao je vijest da cjepivo tvrtke Pfizer ima 90-postotnu učinkovitost. 

"Cjepivo je jako dobra vijest. Mi već neko vrijeme sudjelujemo u procesu nabave cjepiva. Uspjeli smo ući u proces nabave cjepiva Astra Zenece, koja će vjerojatno prva registrirati cjepivo. Od Astra Zenece imamo osigurano dva milijuna i 700 tisuća doza koje bi trebale doći odmah nakon registracije u Hrvatsku u nekoliko tranši. Osigurali smo također ono što nam je falilo, broj doza za rizične skupine i za bitne dijelove populacije - zdravstvene djelatnike, socijalne radnike itd. te još 900 tisuća doza vrlo sličnog cjepiva koje je proizveo Johnson&Johnson", rekao je za N1 Capak.

Budući smo u međuvremenu dobili informaciju da će Pfizer možda prije Astra Zenece registrirati svoje cjepivo koje je drukčijeg tipa, dodao je, mi smo se pobrinuli da naručimo milijun doza Pfizerovog cjepiva.

"Ako nam se to sve uspije realizirati, mi imamo osiguran dovoljan broj doza cjepiva da cijepimo naše rizične skupine populacije i sve druge dijelove važne populacije koji su važni strateški za funkcioniranje države", kazao je Capak. 

Eksperimentalno cjepivo protiv korona virusa američkog farmakološkog diva Pfizera i njemačke tvrtke BioNTech ima 90-postotnu učinkovitost u sprječavanju covida-19, objavile su dvije kompanije u ponedjeljak, što je golema prekretnica u obrani od pandemije koja ubrzava s preko 50 milijuna slučajeva zaraženih i 1,2 millijuna mrtvih.

Izvor: Direktno.hr/Foto:Epa

Izvorni autor: dd/h

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.