PROMJENA VREMENA Temperature su niže, u većini zemlje pada kiša, a zbog bure je izdan i crveni meteoalarm, Vakula objavio što nas čeka za vikend

06.09.2019. 11:50:00

Stigla je najavljivana promjena vremena pa je tako u većem dijelu zemlje promjenljivo oblačno s kišom, za razliku od iznadprosječno toplog dana kakav je bio jučer.

DHMZ

Vremenska prognoza za 6. rujna 2019.

Na sjevernom Jadranu i u zapadnim dijelovima unutrašnjosti bit će oblačnije, s više kiše i vjetra, a na sjevernom Jadranu mogući su obilni pljuskovi s grmljavinom. Podno Velebita očekuje se jaka i olujna bura, a i more će biti valovito, javlja meteorolog Zoran Vakula.

Izraženiji pljuskovi i grmljavina te obilnija oborina, osobito od sredine dana, mogući su u gorju i na sjeveru Dalmacije. Duljih sunčanih razdoblja i uglavnom suho bit će na krajnjem jugu te osobito istoku Hrvatske. Vjetar će biti umjeren sjeverni i sjeveroistočni, u središnjim predjelima na udare i jak.

Na Jadranu će puhati umjerena i jaka bura mjestimice s olujnim udarima, a na jugu će zapuhati umjereno jugo. Najviša dnevna temperatura danas će biti između 19 i 24, u gorju svježije, a u Slavoniji i Baranji te u Dalmaciji od 25 do 30 °C, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za danas.

Kiša će na moru biti praćena i grmljavinom. Temperatura zraka u gorju će biti većinom od 12 do 17 °C, a uz more ujutro 18 do 21 °C, danju 22 do 25 °C. Na dubrovačkom području se promjena vremena očekuje vjerojatno tek u noći na subotu.

Na kopnu zbog vjetra ne bi trebalo biti problema, no na Jadranu se nakon današnje bure, u nedjelju očekuje jako jugo.

DHMZ je za danas za područje Velebitskog kanala izdao crveno upozorenje zbog izuzetno opasnog vremena jer će na tom području puhati jaka do olujna bura. Za područje Kvarnera je izdano narančasto upozorenje također zbog jake i olujne bure, dok je žuti meteoalarm izdan za gospičku i riječku regiju, zapadnu obalu Istre i sjevernu Dalmaciju.

DHMZ

 

Izmjena oblačnog i sunčanog vremena nastavit će se do ponedjeljka. Očekuje se česta kiša koja će ponegdje biti i obilnija, s grmljavinom, piše Zoran Vakula za HRT. U većini kopnenog područja obilniji pljuskovi se očekuju krajem nedjelje.

Vrijeme će biti stabilnije, sunčanije i toplije u nastavku idućeg tjedna, pa bi tako od utorka trebalo biti ugodnije i sunčanije, bez kiše, javljaju meteorolozi HRT-a.

HAK: Jak vjetar otežava promet

Samo za osobna vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica u oba smjera. Obilazak za ostale skupine je državnom cestom DC3 kroz Gorski kotar, javio je HAK koji vozače poziva na oprez zbog uočene srne na autocesti A3 Bregana-Lipovac na čvoru Križ.

Zbog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog te Senja i Karlobaga i na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja te između Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana i za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski na cestama u središnjoj Hrvatskoj, Lici, Gorskom kotaru i dijelu Dalmacije. Vozače se upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Zbog radova na GP Goričan tranzitni teretni promet preusmjerava se preko čvora Goričan i dalje obilaznim pravcem na stari GP Goričan (obilazni pravac: čvor Goričan-ŽC2026-DC3-stari GP Goričan), a radovi traju do 15.11.2019.godine.

U pomorskom prometu nema poteškoća.

Izvor: Jutarnji.hr/Foto:CROPIX

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.