PROŠLO JE TOČNO 30 GODINA OD PADA VUKOVARA: U Koloni sjećanja danas bi se trebao pojaviti čitav državni vrh

18.11.2021. 07:45:00

Danas se obilježava Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, ali i Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata. Dan je to kada se s tugom prisjećamo svih onih koji su izgubili živote u stvaranju neovisne Hrvatske.

Vukovar na današnji dan obilježava 30 godina od sloma herojske obrane grada i agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba u kojoj je poginulo i nestalo 2717 hrvatskih branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom.

Grad je branilo oko 1800 branitelja, među kojima su bili mnogi dragovoljci iz svih krajeva Hrvatske, a na suprotnoj je strani bilo oko 30.000 neprijateljskih vojnika, potpomognutih s više od 600 tenkova, stotinama minobacača i topova te ratnim zrakoplovstvom. Grad na Dunavu bio je pod opsadom 87 dana, a bitka za Vukovar završila je 18. studenoga 1991. njegovom okupacijom koja je potrajala sve do 15. siječnja 1998. i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Iz masovne grobnice na Ovčari ekshumirano je 200 žrtava od kojih je najmlađa imala 16 godina, a najstarija 84 godine. Iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba, a još se traga za 386 osoba kojima se gubi svaki trag upravo u ratnom Vukovaru 1991. godine.

Državni vrh u Vukovaru

Državni vrh pojaviti će se na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2021. pod nazivom “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“.

Dolazak saborskog izaslanstva i izjava za medije ispred Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar u Bolničkoj ulici planirani su za 9,50 sati. U 10 sati početi će prigodni program “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“.

U 10,30 sati krenut će Križni put – Kolona sjećanja, a u 12 sati izaslanstvo Sabora, uz ostala izaslanstva, odat će počasti žrtvama Vukovara polaganjem vijenaca i svijeća kod Spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Molit će se i za sve žrtve Domovinskog rata Grada Vukovara, a molitvu će predvoditi nadbiskup đakovački i osječki metropolit mons. Đuro Hranić.

Saborsko izaslanstvo će u 12,30 sati na Memorijalnom groblju biti na svetoj misi za sve poginule i nestale u Domovinskom ratu, koju će predvoditi zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško. Za 14,10 sati planirano je polaganje vijenaca kod Spomen obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari.

Izvor: dnevno.hr/Foto:Pixell

Izvorni autor: J.A.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.