PRVA ŽENA NA ČELU DORHA: Kolege na nju imaju jednu važnu zamjerku

05.05.2020. 08:47:00

Šest se kandidata prijavilo na natječaj za glavnog državnog odvjetnika, a vladajući su pak na zatvorenom djelu sjednice odlučili da ta pozicija pripadne Zlati Hrvoj-Šipek, koja će ujedno biti i kandidatkinja koju će predložiti Saboru.

Prva žena koja bi mogla preuzeti kormilo ove važne institucije dosadašnja je prva zamjenica Glavnog državnog odvjetnika, a u pravosudnim krugovima već se sada šuška kako ona u DORH neće donijeti novost i svježinu, a osim toga, šuška se kako dio kandidata nije ni razmatran pretjerano ozbiljno pa tako postoji mogućnost da se već u startu znalo koga će vladajući pogurati.

Inače, kao što je poznato prijedlog Vlade treba biti izglasan takozvanom običnom saborskom većinom, budući da je završen javni poziv za tu poziciju Državnoodvjetničko vijeće prošlog tjedna utvrdilo je kako se prijavilo šest kandidata te su njihove prijave temeljem Zakona o državnom odvjetništvu bez daljnjih provjera i verifikacija upućene Vladi, kandidati su pozvani u Banske dvore na natječaje, pa su tako uz Hrvoj-Šipek razloge svoje kandidature nadležnima iznosili Nikša Wagner, zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Splitu, potom poznati odvjetnici Veljko Miljević, Mladen Dragičević i Marija Cvitanušić te na koncu i bivši odvjetnik Marko Bonifačič.

No, očito uzalud, jer se i prije raspisanog natječaja po kuloarima šuškalo da je prvi kandidat vladajućih Hrvoje-Šipek, kojoj kolege iz pravosudnih voda zamjeraju to što njena specijalnost nije kazneno pravo, pošto dolazi iz Građansko-upravnog odjela DORH-a koji se ne bavi kaznenim progonom, već zaštitom imovinskih interesa države.

Izvor: 7dnevno/Foto:Boris Scitar/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.