PRVO SU UBILI ALENA (8): Martićevci su Škorpionima pobili cijelu obitelj. Zna se tko su krvnici, ali su još na slobodi.

05.11.2019. 12:56:00

Na današnji dan u Petrinji su pripadnici specijalne jedinice milicije tzv. SAO Krajine mučki likvidirali obitelj Kozbašić.

Ubijeni jer je otac odbio ratovati na strani Srba?

Milan Kozbašić, Hrvat po nacionalnosti, sa svojom suprugom Gordanom koja je bila srpske nacionalnosti imao je dvoje djece, Alena i Tamaru. Sve do rata, bili su vlasnici gostionice a Gordana  je bila zaposlena u Domu zdravlja kao medicinska sestra. U Petrinji su dočekali srpsku okupaciju, a Milan Kozbašić je odbio poziv za mobilizaciju. Je li ta njegova odluka presudila cijeloj obitelji, teško da će nakon velikog protoka vremena istraga uspjeti pokazati.

Alen je ubijen prvi…

Detalje ovoga ratnog zločina, još prije nekoliko godina dokumentirao je Ivica Pandža – Orkan i to u svojoj knjizi Krajina kroz dokumente. Osumnjičeni “martićevci” su u noći s 4. na 5. studenog 1991. uletjeli u dom nesretne obitelji i prestrašene ih pronašli u potkrovlju. Tamaru (13) su ubili zajedno sa roditeljima, a malenog Alena (8) u prizemlju kuće.

Svi su ubijeni automatskim puškama (škorpionima) a zločinci su, prije bijega, opljačkali kuću odnijevši Milanov zlatni lanac i odjeću žrtava. Tijela nesretne obitelji pronašao je Gordanin otac koji ih je prevezao u mjesto Gornja Sanica kod Ključa u BiH gdje ih je pokopao.

Istraga i procesuiranje nakon 27 godina

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu prošle godine (nakon 27 godina?!) podiglo je optužnicu protiv dvojice ‘martićevaca’, koji su već godinama državljani Republike Srbije i koji su, naravno, hrvatskom pravosuđu za sada nedostupni te će im se suditi u odsustvu.

Riječ je o 71-godišnjaku i 62-godišnjaku koji su tada bili pripadnici specijalne jedinice milicije tzv. SAO Krajine, a ubojstvo obitelji Kozbašić koje su počinili 1991. godine, čak je i tada zgrozio hrvatsku javnost.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:Screenahot

Izvorni autor: Snježana Vučković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.