Pupovac i SNV žestoko prozvali Hrvatsku, spominju Sačića: ‘Sve se zataškavalo’

26.08.2023. 09:09:00

Danas je održan komemorativni skup za šestero srpskih civila koje su na današnji dan 1995. godine ubili pripadnici ATJ Lučko.

Komemoracija je održana u selu Plavno i zaseoku Grubori, a tamo su bili predstavnici nacionalnih manjina i Vlade.

Komemorativni skup održan je u organizaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Vijeća srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije u sjećanje na 25. kolovoza 1995., kada su pripadnici ATJ Lučko ušli u Grubore i ubili šestero srpskih civila. 

Ubijeni su Marija Grubor (90), Miloš Grubor (80), Jovan Grubor (73), Jovo Grubor (65), Milica Grubor (51) i Đuro Karanović (45). Iz SNV-a ističu da su neke žrtve ubijene hicima iz vatrenog oružja, neke zaklane, a neke zapaljene u vlastitim kućama.

Veran Matić: Treba prekinuti zavjet šutnje

Specijalni izaslanik predsjednika Republike Srbije za rješavanje pitanja nestalih osoba s Republikom Hrvatskom Veran Matić osvrnuo se na činjenicu da do danas nitko nije odgovarao za te zločine.

“Treba prekinuti zavjet šutnje koji je karakterizirao suđenje za ovaj zločin u Gruborima. U presudi piše, civili su ubijeni samo zato što su Srbi, zgrade su paljene samo zato što u njima žive Srbi”, rekao je i dodao da svi zločini moraju biti kažnjeni. 

SNV: Hrvatske vlasti zataškavale su zločin

IZ SNV-a podsjećaju da je istraga o zločinu započela tek 2009. godine, a da su hrvatske vlasti taj zločin, ubrzo nakon što se dogodio, zataškavale. Za ubojstvo šest srpskih civila 2010. godine optuženi su pripadnici ATJ Lučko Frano Drljo, Božo Krajina i Igor Beneta, no oslobođeni su optužbi.

“Iako su sudski utvrđene činjenice pokazale da su ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selu Grubori počinili pripadnici ATJ Lučko, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske odustalo je od procesuiranja Željka Sačića i drugih nadređenih iz ATJ Lučko po zapovjednoj odgovornosti”, napominju iz SNV-a.

Foto: Facebook
Kako je svjedočio Sačić

Podsjetimo, Željko Sačić svjedočio je  2016. godine na zagrebačkom Županijskom sudu u nastavku suđenja Frani Drlji i Boži Krajini.

Govoreći o onom što se događalo u Gruborima u kolovozu 1995., Sačić je kazao kako tamo nije bio, a došao je 26. kolovoza 1995., nakon što je dobio izvještaj da se tamo nešto dogodilo, odnosno da je ubijeno šestero srpskih civila.

Kazao je i da je u izvješću Josipa Čelića pisalo da se na terenu ništa nije dogodilo, a dolaskom u Grubore, Sačić je vidio dvije spaljene kuće i tragove pucnjave po ostalim kućama.

“Bio sam uvjeren da je bila riječ o oružanom sukobu, a tako je poslije bilo zapisano i u ratnom putu jedinice. Nazvao sam generala Markača, kazao mu da ima mrtvih civila te da nam je Čelić lagao”, kazao je na suđenju Sačić.

Objasnio je da je on na poleđinu Čelićeva izvješća napisao neke natuknice koje je, istaknuo je Sačić, Čelić kasnije iskoristio u pisanju novog izvješća. No Sačić je zanijekao da je Čeliću osobno diktirao novo izvješće, što je Čelić kazao u ranijem iskazu.

“Ni danas ne znam tko je ubio te ljude, a volio bih znati”, rekao je tada Sačić, danas saborski zastupnik.

Dodaje, to je civilizacijska gesta koju moramo napraviti jednu prema drugima i razumjeti koliko su bola zločini uzrokovali obiteljima onih koji su ubijeni. Što se obnove Grubora tiče, rekao je da je dovršeno 10 obiteljskih kuća, obnovit će se još dvije, a izgradit će se i osam zamjenskih kuća.

U obnovu je dosad uloženo 11 milijuna eura.

Na komemoraciji su bili i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, saborski zastupnik Boris Milošević, gradonačelnici Knina i Drniša, šibensko-kninski župan te veleposlanik Hrvatske u Srbiji.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: M.P./Foto: snimka zaslona/YT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.