PUPOVAC OTKRIO ZAŠTO NIJE BIO NA PLITVICAMA, PROGOVORIO I O MILANOVIĆEVIM PRITISCIMA : ‘U ovom procesu bili smo iznimno traumatizirani’

01.04.2021. 10:55:00

Predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac gostovao je na N1 televiziji. Između ostalog, komentirao je previranja s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem.

Na upit o tome zašto jučer nije bio na obilježavanju 30. obljetnice akcije Plitvice, Pupovac je rekao:

“Potpredsjednik Milošević je bio u Petrinji, vodio je Krizni štab kao zamjenik potpredsjednika Medveda. Ja nisam imao nikakav poziv kao ni prethodnih godina da dođem na obilježavanja akcije Plitvice”, rekao je Pupovac.

Svatko treba radi svoj posao u skladu s Ustavom

Osvrnuo se i na novi javni poziv za izbor kandidata za predsjednika Vrhovnog suda.

“Svatko treba raditi svoj posao u skladu s Ustavom i interesom zemlje.  Na javni poziv se trebaju javiti svi kompetentni ljudi koji bi mogli obnašati tu funkciju. Do sada nije bila praksa da se izabere najbolja osoba koja će moći obavljati tu funkciju. To je sada sredstvo za dolaženje najboljeg kandidata koji će predsjedniku republike i Saboru omogućiti da izaberu najboljeg kandidata. Nikako mi se čini da će se to sada i dogoditi”, rekao je Pupovac.




Želimo više kandidata za predsjednika Vrhovnog suda

O Zlati Đurđević je istaknuo kako “on i njegov Klub poštuju profesoricu Đurđević”.

“Žao nam je što cijeli postupak njezina kandidiranja nije išao svojim tokom jer vjerujem da je mogla biti izabrana. Iz više kandidata koji se jave na javni poziv predsjednik republike može predložiti, a u Saboru mogu također iskazati svoje mišljenje o tome. Želimo više kandidata i najbolje kandidatkinje i kandidate. Prema najboljim profesionalnim, etičkim i drugim kriterijima i koje se neće dovoditi ni u kakve veze s lošim praksama treba izabrati kandidata”, naglasio je.

No, na upit hoće li on osobno glasati za Zlatu Đurđević, ako ju ponovno predloži Milanović.




Klub i ja osobno u ovom procesu bili smo iznimno traumatizirani kao što je, vjerujem, bila i profesorica Đurđević istraumatizirana. Rekao sam da ničiji pritisak niti s bilo čije strane nećemo prihvatiti i birat ćemo onako budemo smatrali da je najbolje. Ako se ona javi, što se tiče njezinog mogućeg izbora, nitko neće biti diskvalificiran, ako ima potrebne kvalifikacije. Volio bih da je prof. Đurđević imala drugačiji put do dolaska do Vrhovnog suda”, rekao je Pupovac.

Kako i na koji način riješiti trenutne izazove

Govorio je i nerazumijevanju i institucionalnom kaosu u zemlji te istaknuo da je pitanje tolerancije pod znakom upitnika.

“U ovom trenutku je najveći problem zaustavljanje pandemije, osigurati funkcioniranje medija u normalnim okolnostima, unaprijediti gospodarstvo te kako i na koji način dovesti u sklad djelovanje državnih institucija. Kako i na koji način osmisliti ekonomsko osnaživanje zemlje te kako tehnološki unaprijediti zemlju, spriječiti curenje novca. To su stvari o kojima želim razgovarati. Istodobno i s prof. Đurđević te ostalima posvetiti se reformi pravosuđa, ali reformi koja nije utemeljena na pljuvačkom rječniku”, zaključio je Pupovac.

Izvor: dnevno.hr/Foto:fah

Izvorni autor: Sanja Plješa

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.