Pupovac skočio iz paštete, a njegove ‘Novosti’ u obrani Borjana: Postupke navijača nazvali ‘iživljavanjem’

01.12.2022. 10:24:00

“Pored globalne rasprave o političkim okolnostima katarskog domaćinstva Svjetskog nogometnog prvenstva, dobili smo i mi u regiji svoj prigodni mali ogled. Za metu je poslužio golman kanadske reprezentacije Milan Borjan, inače prvotimac Crvene Zvezde, a rođeni Kninjanin. Borjan je kao dijete 1995. godine napustio rodni grad u izbjegličkoj koloni i ne ustručava se o tome eksplicitno govoriti. Štoviše, ne prihvaća navode da je došao iz Hrvatske, nego kaže da je iz Republike Srpske Krajine i, znao je izjaviti, srpske Dalmacije”, piše Igor Lasić za “Novosti” SNV-a Milorada Pupovca u tekstu “Iživljavanje na Borjanu”.

Mediji se podijelili, ali uglavnom pišu o "jadnom" Milanu, ugroženom Kanađaninu sa sprsko (hrvatskim) podrijetlom, a zbog njega prijeti kazna HNS-u. Kako se jedan bik ne može bosti sam, zaboravljaju zašto je do ovog uopće i došlo. Da se nije provociralo Hrvate, nogometaše, navijače i cijelu naciju, ne bi bile ni takve reakcije prema njemu. Jedina u svemu, pametna je Milanova baka Štefica, koja je isto tako reagirala na unukove riječi:

Borjan: Velika greška. Nisam rođen u Hrvatskoj. Rođen sam u Krajini, Dalmaciji, to je bilo srpsko mjesto. Ja sebe opisujem: rodom sam iz Srbije, da kažem Dalmacije, ali osjećam se kao Kanađanin, glasio je njegov odgovor. 

Pametna starica, baka Štefica je opet poručila: 

Komentirala je i njegove davne izjave o rođenju u Krajini. Borjan bi i poruku svoje bake mogao shvatiti kao uvredu.

– Nije on govorio ništa naročito. On je samo rekao da je rođen u Kninu i da voli, kako se kaže, Krajinu. Je*ala ga Krajina! Ja sam bila odmah ljuta, što ćeš spominjati Krajinu, a baba ti je Hrvatica, tata je napola Srbin pa Hrvat, pa što bi htjeli, govori 83-godišnja Štefica Borjan. 

Pupovac jedva čeka ovakve situacije da bi spasio "ugrožene", “Golman kanadske reprezentacije Milan Borjan, rodom iz Knina, bio je izložen sustavnom iživljavanju hrvatskih navijača”, navodi se u “Novostima”, a spominje se i australski reprezentativac Miloš Degenek, “također porijeklom Srbin iz Knina, također dijete iz one iste kolone”. A kada se sjetimo srpskog iživljavanja nad Hrvatima, pa kad se sjetimo kolone iz Vukovara i Škabrnje, onda šuti, da ne napišemo kao ....

Osim Pupovčevih "Novosti", Hrvatska ima dosta "crvenih" tabloida koji će napraviti masakar, popljuvati sve što se dade popljuvati, a krivci za sve su opet Hrvati. No, pitamo se opet kako je sve počelo. Borjananove izjave, izjave izbornika kanadske reprezentacije, pa tko tu koga onda .......?

Ako slušamo Borjana, 

Što je govorio Borjan?

”Mislim da je jako zanimljiva grupa. Dobri protivnici. Naravno da mislim da možemo dalje, imamo izvanrednu momčad, igramo lijep nogomet, moderan, neka rivali razmišljaju o nama”, rekao je Borjan.

Tvrdi da je dobio brojne prijetnje Hrvata nakon izjave o svom mjestu rođenja. 

”To puno govori o njima. Vrijeđanje, prijetnje i takva doza primitivizma. Dosta prijatelja imam iz Hrvatske i nikada nisam gledao tko je odakle. Ja ću se uvijek ponositi s mjestom svog rođenja.

Kada sam se rodio 1987. godine, rodio sam se u Republici Srpskoj Krajini i uvijek ću se time dičiti. Svi imaju pravo da misle drugačije. Mogu da me mrze, mogu me voljeti, ali nikad ne mogu da mi promjene pripadnost i rodno mjesto”, izjavio je Borjan.

Što je govorio Degenek?

Degenek je nedavno podijelio fotografiju kolone Srba uz provocirajuću poruku: “Ovo nije politički post ili išta o ratu. Samo želim pokazati da je život nešto najljepše. Od apsolutno ničega do pobjede na Svjetskom prvenstvu. Predstavljajući zemlju koja mi je dala sve. Hvala vam.”

 “Mislite da je ovo pritisak? Ne, ovo nije pritisak. Pritisak je bio kada sam kao beba bježao od rata, pritisak je bio kada sam sa šest godina bio usred novog rata. To je pritisak”, ustvrdio je ranije, ali pritom nije spomenuo tko je bio agresor u ratu.

Što je bila tzv. RSK?

U Kninu je 19. prosinca 1991. proglašena tzv. Republika Srpska Krajina, pobunjenička tvorevina hrvatskih Srba, u čiji su sastav ušle SAO Krajina, SAO Zapadna Slavonija i Srpska oblast Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem. Tzv. RSK se praktično nalazila pod nadzorom Srbije, odnosno Savezne Republike Jugoslavija, bez čije pomoći se i ne bi mogla održati.

Tijekom Domovinskog rata prognano je 550.000 osoba (Hrvata, Mađara, nesrba, čak i Srba) te još 150.000 izbjeglica koji su otišli u inozemstvo. Veliki dio Hrvata prognan je nasilno iz tzv. Republike Srpske Krajine, a dio kao posljedica agresija i zločinačkih bombardiranja gradova i naselja. U tzv. SAO Krajini nisu postojala ljudska prava za nesrbe. Svi nesrbi koji su ostali u svojim domovima su bili maltetrirani, ponižavani ali i ubijeni: pokolj u Baćinu – listopad 1991.; pokolj u Šašićima – 1992. g., pokolj u Polju i Lađevačkom Selištu kod Slunja – 1992. g.; pokolju u Medviđi kod Benkovca – 1993. g.; pokolj u Zatonu Obrovačkom – 1993. godine. Iz UNPA zona je tijekom mirovne operacije UN-a prognano oko 12.000 osoba a više od 400 ih je ubijeno. Cilj je bio stvoriti etnički čist prostor na području zamišljene velike Srbije (iz knjige “Domovinski rat – da se ne zaboravi”, dr. sc. Marko Jukić).

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Miroslav Herceg/D.Š.Š/Foto: fah, društvene mreže, montaža Narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.