Pupovac već dva tjedna bojkotira sabornicu. Ne zna ni hoće li sutra doći na glasanje: ‘Nisam još odlučio…’

18.05.2023. 09:35:00

Ne znam kada ću doći u dvoranu i kako ću se odnositi prema pojavama koje se nastavljaju, rekao nam je Pupovac

Prije dva tjedna predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac ustvrdio je da ne zna kada će opet doći u sabornicu i od tada u nju još nije kročio.

Razlog je njegovog nezadovoljstva izostanak reakcije predsjednice sjednice Željka Reinera (HDZ) na govor zastupnika hrvatskih suverenista Željka Sačića , koji je ocijenio da je od svih nacionalnih manjina u Hrvatskoj i dalje problematičan isključivo srpska. Pupovac je već preskočio jedno glasovanje, a zanimalo nas je hoće li sutra doći odraditi tu svoju zastupničku dužnost, osobito stoga što je za održavanje kvoruma vladajućoj koaliciji bitan svaki glas.

 

Vučić i ustaše

– Ja ispunjavam svoje zastupničke obveze, dolazim na posao, sudjelujem u radu sjednica saborskih odbora. I to će tako biti i ubuduće. Što se, pak, tiče mog prisustva u sabornici, o tome još nisam donio odluku. Ne znam kada ću doći u dvoranu i kako ću se odnositi prema pojavama koje se nastavljaju, rekao nam je Pupovac.

Bez njega parlamentarna većina raspolaže s minimalnih 76 glasova i svi ti zastupnici, uključujući i preostalo dvoje iz Kluba SDSS-a, moraju sudjelovati u glasovanju kako kvorum ne bi ovisio o dobroj volji nekog iz oporebe.

U sabornici je jučer prijepodne doista ponovo bilo određenih pojava. Nekoliko zastupnika opozicione desnice se, u sklopu iznošenja stajališta klubova, bavilo Srbima, tjednikom Novosti, koji izdaje Srpsko narodno vijeće, a spominjalo se i ustaše, i to u kontekstu koji nije negativan.

Zastupnica radničke fronte Katarina Peović smatrala je da bi predsjednik Sabora Gordan Jandroković morao intervenirati, on je to odbio objašnjavajući da je sve izrečeno bilo u okviru slobode govora, a očito je da taj stav ne dijeli i njegov koalicijski partner Pupovac. Možda je Jandroković bio upadljivo suzdržan upravo zato što je vodio računa o mogućnosti da jedan ili dva zastupnika HDZ-a sutra budu potrebni za kvorum.

Nezavisni Ante Prkačin, koji je napustio Domovinski pokret, već je prilikom posljednjeg glasovanja pomogao vladajućima dopuniti dnevni red, iako njegov glas tada nije bio nužan. Jučer je Prkačin, kao što to obično čini u Saboru, pričao o Srpskoj pravoslavnoj crkvi i pripadnicima srpske nacionalne manjine, koji »u Hrvatsku nisu došli kao Srbi, nego su tu to postali«, a komentirao je i Željka Sačića.

– Moj dragi kolega rastužio se jako prošli put jer nas Aleksandar Vučić naziva ustašama, naš predsjednik zove ustašom, pa da treba odmah prekinuti sve diplomatske odnose. Dragi moj Sačiću, mene baš nije naljutio kad me nazvao ustašom, priznao je Prkačin.

Kasnije je na redu bio Daniel Spajić, koji je još uvijek u Domovinskom pokretu. On se pohvalio da je pronašao način kako vratiti novac koji država daje tjedniku Novosti, godišnje 600 tisuća eura. Dovoljno je, otkrio je Spajić, pozvati se na kriterij Savjeta za nacionalne manjine da oni koji dobivaju ta financijska sredstva ne smiju poticati netolerantnost prema pripadnicima većinskog naroda, a Novosti »vrijeđaju Stepinca, časne sestre, branitelje, šire mržnju«.

 

Napad na Novosti

– Ako Ministarstvo financija u roku od osam dana ne traži povrat tog novca, ja ću zatražiti da se napravi Državno odvjetništvo. Taj se novac može potrošiti na nešto korisno, za kuće Srba stradale u poplavi ili u potresu, umjesto za pljuvanje hrvatske države, kazao je Spajić.

Na to se javila Katarina Peović i upozorila Jandrokovića da bi morao oduzimati riječ zbog huškanja, a »prvo smo slušali Prkačinove bljuvotine«. Predsjednik Sabora bio je začuđen.

– Pozorno sam pratio, Spajić je govorio o Novostima, što se meni ili vama može sviđati ili ne, ali nije nikakvo širenje mržnje, budimo oprezni. Kod kolege Prkačina eventualno bi moglo biti sporno da mu je drago kada se naziva ustašom. Ali, rekao je da to govori Vučić, pa je to jedna figura, rubni izričaj i nije izašao izvan okvira prihvatljivog, precizno je utvrdio Jandroković. Prkačin je za zastupnicu Radničke fronte kazao da je »šuša«, a ona je ustrajala da je međunacionalna netrpeljivost »kada netko govori da se ponosi što je ustaša«.

– Nemojte lagati, nije rekao da se ponosi da je ustaša. Vaša je retorika perfidna, želite prikazati da ja toleriram ustaštvo, što je netočno. Radite pritisak, dobro ste naučili u komunizmu kako začepiti usta onima koji drugačije misle – optužujući ih za ustaštvo. Ne činite to, zamolio je predsjednik Sabora Katarinu Peović.

 

Sačić želi spriječiti srpski prodor

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac i jučer je bio Sačićeva tema u sabornici.

– Nekidan je na Petrovoj gori sve hrvatske branitelje iz 1991. izjednačio s onima iz 41. Svi mi koji smo branili domovinu od velikosrpskog agresora, isti smo kao oni 41., zar to nikome ne smeta u vladajućoj koaliciji? Zar to nije protuhrvatstvo? Ovakve izjave dovode do stigmatiziranja poštenih, normalnih Srba, a njihovi kolovođe profitiraju zbog tri ruke potpore Vladi. Svi trpimo i moramo spriječiti novi srpski prodor, oživljavanje vampirizma i četništva u Hrvatskoj, poručio je zastupnik Hrvatskih suverenista.

Izvor: novilist.hr/Foto: fah

Izvorni autor: Dražen Ciglenečki

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.