PUTIN POTPISAO DEKRET! Pozvao više od 100 tisuća Rusa. SAD optužuju: Planiraju posjet ‘dragom vođi, treba im oružje

31.03.2023. 11:51:00

RAT U UKRAJINI

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o pozivanju 147.000 ruskih državljana na služenje vojnog roka u sklopu proljetne regrutacije u zemlji, izvijestili su ruski državni mediji, prenosi Dnevno.hr.

Ruski je čelnik posljednji put potpisao uredbu u rujnu, pozivajući 120.000 građana u zakonsku službu, objavila je državna novinska agencija Tass.

U to je vrijeme rusko ministarstvo obrane priopćilo da jesensko novačenje “nije ni na koji način povezano sa specijalnom operacijom”, službenim ruskim izrazom za vojnu kampanju u Ukrajini.

Svi muškarci u Rusiji moraju odslužiti vojnu službu u trajanju od godinu dana u dobi od 18 do 27 godina ili ekvivalentnu obuku dok su u visokom obrazovanju.

SAD: Rusija planira poslati izaslanstvo u Sjevernu Koreju, žele oružje

Rusija namjerava poslati izaslanstvo u Sjevernu Koreju u sklopu nastojanja Kremlja da nabavi više oružja od Pjongjanga, tvrdi glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država.

“Imamo nove informacije da Rusija aktivno nastoji nabaviti dodatno streljivo od Sjeverne Koreje”, rekao je John Kirby, koordinator strateških komunikacija NSC-a.

“Također mislimo da Rusija nastoji poslati izaslanstvo u Sjevernu Koreju. I da Rusija nudi Sjevernoj Koreji hranu u zamjenu za streljivo.”

Navodni trgovac oružjem Ashot Mkrtychev u središtu je ovog najnovijeg nastojanja Rusije da zaobiđe zapadne sankcije bez presedana i kontrolu izvoza zbog svoje invazije na Ukrajinu, rekao je Kirby u četvrtak.

Ministarstvo financija SAD-a izdalo je sankcije protiv Mkrtycheva ranije u četvrtak ujutro, optužujući ga da je pokušao omogućiti sporazum o naoružanju između Rusije i Sjeverne Koreje.

“S ovim novim statusom izopćenika dolaze i rizici za one koji im pružaju podršku, jer nećemo oklijevati ciljati takve zloćudne aktere u budućnosti”, rekao je Kirby, obećavajući da će “nastaviti identificirati, razotkrivati i suprotstavljati se ruskim pokušajima da steknu vojnu opremu iz Sjeverne Koreje ili bilo koje druge države koja je spremna podržati njezin rat u Ukrajini.”

SAD kaže da je Rusija prošle godine počela kupovati milijune raketa i topničkih granata od Sjeverne Koreje.

A krajem 2022. Sjeverna Koreja isporučila je pješačke rakete privatnoj vojnoj tvrtki Wagner Group za upotrebu u ratu u Ukrajini, navodi CNN.

Američki dužnosnici okarakterizirali su kupnju kao znak da moskovska vojska ima sve manje zaliha oružja koje joj je potrebno za održavanje invazije.

Izvor: Dnevno.hr/Foto: Screenshot

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/M.P.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.