Putinov televizijski princ tame: ‘Ispalimo jedan Sarmat i Velike Britanije više nema‘

28.04.2022. 20:49:00

Ruski državni mediji pozvali su predsjednika Vladimira Putina da nuklearnim oružjem izbriše Veliku Britaniju s lica Zemlje zbog ‘bezobrazne’ podrške Ukrajini.

Vladimir Solovjov, poznati ruski novinar kojega smatraju Putinovim trbuhozborcem, zaprijetio je danas Britaniji dok je razgovarao sa šefom Ruske svemirske agencije o novoj, moćnoj interkontinentalnoj balističkoj raketi RS-28 Sarmat, koju Rusija planira rasporediti u svoje oružane snage do jeseni, piše Daily Mail.

– Ispada da jedan Sarmat znači minus jedna Velika Britanija, pohvalio se Solovjov, rekavši da je Velika Britanija postala ‘izuzetno gruba’ – očito se referirajući na otvorenu podršku Ukrajini od početka invazije 24. veljače.

Prijetnja Solovjova stiže samo dva dana nakon što je Putin ustvrdio da je Federalna služba sigurnosti (FSB) spriječila pokušaj njegova ubojstva te da su pritvoreni članovi ‘nacističke bande’ koja je primala naredbe od Kijeva.

Ukrajinska državna sigurnosna služba (SBU) u ponedjeljak je zanijekala da ima bilo kakve planove da ubije režimskog novinara Vladimira Solovjova.

Sarmat, ili ‘Sotona 2’ kako ju je nazvao Zapad, može nositi 10 ili više nuklearnih bojevih glava i mamaca i gađati ciljeve udaljene tisuće kilometara u Sjedinjenim Državama ili Europi.

Dmitrij Rogozin, čelnik svemirske agencije Roskozmos, rekao je da će izraditi 46 takvih projektila, a prvi će biti raspoređeni u drugom dijelu godine u Krasnojarskom kraju u Sibiru, oko 3000 kilometara istočno od Moskve, prenosi Jutarnji list

– Sve ide po planu, poručio je Rogozin.

Putin je prošloga tjedna nadzirao prvo uspješno testiranje Sarmata, koji predstavlja novi dodatak nuklearnom arsenalu Rusije.

– Ovo je značajan događaj u razvoju naprednog oružja ruske vojske. Sposoban je nadvladati sva moderna sredstva proturaketne obrane. Nema sličnih u svijetu i neće ih biti još dugo, rekao je prošle srijede Putin.

Solovjovljeva izjava nije prvi put da Rusija prijeti nuklearnim oružjem od početka invazije na Ukrajinu, niti je prva prijetnja Velikoj Britaniji.

U ponedjeljak je ruski ministar vanjski poslova Sergej Lavrov upozorio da je ‘NATO zapravo u ratu s Rusijom’ te da je prijetnja nuklearnog rata ‘ozbiljna i stvarna’.

Upitan o važnosti izbjegavanja Trećeg svjetskog rata i je li trenutna situacija usporediva s kubanskom raketnom krizom 1962. Lavrov je rekao: “Rizici su sada znatni”.

– Ne bih htio umjetno uvećavati te rizike. Mnogi bi to željeli. Opasnost je ozbiljna, stvarna. I ne smijemo je podcijeniti.

Marija Zaharova, glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova, potom je zaprijetila napadom na zemlje članice NATO-a koje isporučuju oružje Ukrajini, među kojima Britanija ima vodeću ulogu.

– Rusija može gađati vojne ciljeve na teritoriju onih zemalja članica NATO-a koje šalju oružje režimu u Kijevu zbog ‘narušavanja vojne logistike’. Uostalom, to izravno dovodi do pogibija i krvoprolića na ukrajinskom teritoriju. Koliko ja razumijem, Britanija je jedna od tih zemalja, rekla je.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:priznajem.hr

Izvorni autor: Priznajem.hr/Daily Mail

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.