'Putinova smrt ne bi promijenila ništa. Došli su tu ubijati, silovati i činiti zločine. Ta mržnja ostaje'

23.06.2022. 14:49:00

FRANCUSKI SVEĆENIK I HUMANITARAC:

U jednom od zadnjih intervjua poručio je kako smatra da se Putina ne može promijeniti. Ne vjeruje da će Putin ikad odgovarati za svoje zločine u Rusiji.

Francuski svećenik i humanitarac Patrick Desbois, poznat po svojim brojnim istragama i otkrivanju nacističkih zločina za vrijeme holokausta, zadnjih se tjedana nalazi u Ukrajini s istom misijom. Prikuplja dokaze o ruskim zločinima počinjenim od početka invazije. S ukrajinskim medijima podijelio je svoja razmišljanja o situaciji u Ukrajini i budućnosti, javlja Newsweek , a prenosi 24sata .

- Mržnja se nekad ne može izbjeći. Došli su tu, ubijaju djecu, siluju ženu, uništavaju sve što im se nađe na putu...Kako ih ne mrziti nakon toga? - rekao je na početku razgovora svećenik, a onda odmah upozorio:

- S mržnjom morate biti oprezni. Čak i da Putin umre, Rusi će ostati ubojiti i nastaviti biti prijetnja Ukrajincima. Vaša je nesreća što imate takve susjede - rekao je Desbois.

U ožujku, nakon početka invazije, najavio je kako osniva istraživački tim koji će se baviti ruskim zločinima. 

- Zapamtite, oni na tlu će uvijek reći da samo slušaju zapovjedi nadređenih - rekao je tada.

U jednom od zadnjih intervjua poručio je kako smatra da se Putina ne može promijeniti. Ne vjeruje da će Putin ikad odgovarati za svoje zločine u Rusiji.

- Otimaju i raseljavaju Ukrajince. Muče ih i prijete da će im ubiti djecu. Na kraju ne znamo što se događa s tim ljudima - kaže Desbois i završava:

- U Rusiji i dalje vlada mišljenje da su Ukrajinci nacisti i da se njihovi dečki bore protiv nacizma. 

Zbog svojih izjava dio vjernika ga je osudio. Smatraju ih neprimjerenim za svećenika, ali većina je na njegovoj strani.

Izvor: 24sata/Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS, Kremlin.ru, Pixsell/Reuters, Promo, Canva

Izvorni autor: Renato Jukić/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.