PUTOVNICAMA DOŠAO KRAJ?! Nove osobne iskaznice donose brojne mogućnosti

04.12.2020. 13:39:00

U petak 4. prosinca u Hrvatskom saboru, državni tajnik MUP-a Žarko Katić govorio je novim osobnim iskaznicama za građane. One bi trebale donijeti nove mogućnosti, a jedna od njih je da će u potpunosti zamijeniti putovnice koje će se moći koristiti u svim državama.

U Saboru se vodila rasprava o konačnim izmjenama Zakona o osobnoj iskaznici.

Cijena osobne iskaznice u redovnom postupku sada je 79, 50 kuna, a za starije i djecu je i jeftinija, koja će biti cijena novih iskaznica Žarko Katić nije precizirao, no obećao je da će se raditi na tome da bude što povoljnija.

Glavni razlog zakonskih izmjena je jačanje sigurnosti osobnih iskaznica, istaknuo je Katić, potvrdivši da će iskaznice i certifikati koje će sadržavati vrijediti pet godina, a iznimno, iskaznica izdana osobi s navršenih 70 ili više godina, vrijedit će 40 godina.

Glede troškova, aktivacija elektroničkog dijela iskaznice bit će besplatna, a nakon nje građani će besplatno moći preuzimati rješenja za pokretne uređaje. Ne stoje tvrdnje da se svi troškovi novih iskaznica prebacuju na teret građana, kaže Mario Kapulica i naglašava kako podržava zakonske novine koje su usmjerene na više sigurnosne standarde i veće mogućnosti upotrebe osobne iskaznice.

Tim novinama osobne će iskaznice na novom elektroničkom nosaču podataka sadržavati biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice, odnosno prikaz lica i dva otiska prstiju u digitalnim formatima. Mijenja se i vizualni izgled iskaznice.  Podignuta je dobna granica za izdavanje osobnih iskaznica koje se mogu izdavati s dužim rokom važenja, s navršenih 65 na navršenih 70 godina starosti, a propisano je i obveza povlačenja iz uporabe iskaznica bez roka važenja koje ne zadovoljavaju minimalne sigurnosne standarde.

Omogućit će se i da bilo koji od roditelja, kao zakonski zastupnik djeteta, podnese zahtjev i preuzme izrađenu osobnu iskaznicu svojeg djeteta te se propisuje obveza ishođenja osobne iskaznice osobi koja je navršila 16 godina života i kojoj je sud dopustio sklapanje braka i ima prebivalište u Hrvatskoj.

Stvaraju se i tehnički preduvjeti za korištenje elektroničkih funkcionalnosti osobne iskaznice i na drugim uređajima (mobitelima i tabletima), a ne samo na računalima.

HINA

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.