Raste napetost na Bliskom Istoku: Izrael i Hezbollah razmijenili napade, stotine mrtvih i ranjenih u Libanonu

24.09.2024. 09:29:00

Izrael i Hezbollah nastavili su razmjenu prekograničnih napada, samo dan nakon što su izraelski zračni udari na južni Libanon rezultirali smrću gotovo 500 ljudi, a više od 1600 ih je ranjeno. Ponedjeljak je postao najsmrtonosniji dan u Libanonu u gotovo dva desetljeća.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je libanonske civile da napuste područja gdje Izrael cilja Hezbollah, naglasivši da Izrael nije u ratu s narodom Libanona, već s ovom militantnom skupinom koju podržava Iran. Panika se širi među stanovništvom koje bježi iz svojih domova nakon što su primili pozive i poruke upozoravajući ih na evakuaciju.

Sukobi između Izraela i Hezbollaha eskalirali su u okviru šireg sukoba koji traje od početka rata u Gazi. Izraelski napadi na Hezbollah prošlog tjedna pojačali su strahove od šireg regionalnog sukoba. Izraelska vojska najavila je da se priprema za "sljedeće faze" sukoba, uključujući moguću kopnenu invaziju na Libanon. Hezbollah je odgovorio da se radi o "bitki bez ograničenja", dok je Iran upozorio na "opasne posljedice" izraelskih akcija.

Turska je osudila izraelske napade, kritizirajući zemlje koje "bezuvjetno podržavaju Izrael" zbog omogućavanja daljnjih sukoba. Tursko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je međunarodnu zajednicu i UN da hitno reagiraju i spriječe daljnje krvoproliće.

Izraelske obrambene snage objavile su da su tijekom noći pogodile desetke ciljeva Hezbollaha u južnom Libanonu, uključujući raketne lansere i skladišta oružja. Sukobi se nastavljaju, a svijet poziva na deeskalaciju kako bi se izbjegao širi regionalni rat.

Jordanski kralj Abdullah II upozorio je na opasnost izraelske eskalacije, dok su američki dužnosnici izrazili zabrinutost da bi sukob mogao prerasti u regionalni rat, posebice ako se Iran odluči izravno uključiti. Američki dužnosnici intenzivno rade na zaustavljanju daljnje eskalacije sukoba, ali strah od širenja nasilja na cijeli Bliski Istok i dalje raste.

Izvor: Dnevno.hr

Izvor: Dnevno.hr/Foto:video screenshot/X

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.