Rastezljivo tumačenje mjera Stožera: Zašto su ugostitelji završili u pritvoru?

12.02.2021. 21:59:00

Željko Kerum, simpatični ljubitelj glazbe, plesa, hrane i druženja ipak će biti prekršajno sankcioniran radi proslave u njegovoj kaštelanskoj konobi Pršut. Policija je priopćila da će 11 sudionika ove proslave prekršajno odgovarati jer nisu nosili maske. Uz to Ivica Mornar bit će prekršajno sankcioniran jer je organizirao okupljanje, a Željko Kerum kao odgovorna osoba u tvrtki u sklopu koje posluje ugostiteljski objekt. Među sudionicima slavlja bilo je i podosta sudaca, pa čak i predsjednika sudova, koji će zasigurno teškom mukom od svojih skromnih plaća odvojiti po 500 kuna za kaznu jer nisu nosili maske. A vjerojatno su ih teško pogodile i javno izrečene opomene o tome kako bi se suci trebali ponašati kad su izvan sudnice.

Među njima je Kerum ipak najlošije prošao jer Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, po kojem je policija postupala u njegovom slučaju, za njegov prekršaj predviđa i kaznu do 40.000 kuna. Međutim, kako vidimo, on je jako dobar sa uglednim sucima i mnogim drugim utjecajnim osobama, te ukoliko dobro otpleše taj prekršajni postupak, možda će proći i s manjom kaznom.

Kako mi znamo da je proslava u konobi Pršut bila privatno okupljanje? Najvjerojatnije tako što su svi sudionici to iskreno priznali policiji, pošteni kakvi već jesu. Da se, ne daj Bože, radilo o pukom otvaranju ugostiteljskog objekta za goste, tu bi se u obzir mogao uzeti i Kazneni zakon, gdje se vlasnike vodi u pritvor i predviđene su zatvorske kazne do dvije godine.

Upravo to se ove veljače dogodilo nekim anonimnim i čini se prilično „neumreženim“ ugostiteljima, koji ne poznaju ljude na pravim mjestima. Tko im kriv kad su tzv. obični građani koji samo žele prehraniti svoju obitelj. Uzalud se oni brane da su se pridržavali svih mjera Stožera. Prema priopćenju policije, dovršeno je nekoliko kriminalističkih istraživanja zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „širenje i prenošenje zaraznih bolesti“, za što se ide do dvije godine u zatvor.
 
Tako je jedna 30-godišnjakinja 6. veljače 2021. godine, postupajući suprotno Odluci Stožera civilne zaštite RH o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19, kao vlasnica obrta za ugostiteljstvo, prekršila propisane mjere otvorivši za poslovanje ugostiteljski objekt  u kojem su policijski službenici, oko 10.50 sati zatekli osam osoba koje su konzumirale pića u objektu.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičena je predana pritvorskom nadzorniku dok je kaznena prijava podnijeta nadležnom državnom odvjetništvu.

4. veljače i jedna 29-godišnjakinja osumnjičena je za kazneno djelo "širenje i prenošenje zaraznih bolesti". U njenom je lokalu oko 14.40 sati zatečeno 10 osoba koje su konzumirale pića u objektu.
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja i ona je predana pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu državnom odvjetništvu.

Ove gospođe nisu usamljen slučaj jer je policija s Državnim inspektoratom i Ravnateljstvom civilne zaštite MUP-a RH provela raciju u zatvorenom ugostiteljskom objektu na području zagrebačke Trešnjevke, a koji je radio unatoč zabrani tj. protivno Odluci Stožera civilne zaštite RH. U raciji su zatečene, legitimirane i provjerene ukupno 34 osobe. Prilikom postupanja policijskih službenika nije bilo uporabe sredstava prisile. Za osam je osoba utvrđeno da nisu nosile zaštitne maske, zbog čega su im policijski službenici izdali četiri obavijesti  o počinjenom prekršaju te su naplaćene četiri novčane kazne zbog prekršaja iz članka 47. st. 2. t. 9. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Također, službenici Ravnateljstva civilne zaštite utvrdili su kršenje epidemioloških mjera, te je izdano usmeno rješenje o zabrani rada. Dio prostora objekta gdje se obavljala nedozvoljena djelatnost usluživanja jela i pića je zapečaćen na minimalno 30 dana te će biti pokrenut prekršajni postupak protiv pravne i odgovorne osobe.
 
Nakon provedene racije, u sklopu kriminalističkog istraživanja, 32-godišnji direktor kao odgovorna osoba ugostiteljskog objekta priveden je u službene prostorije Policijske uprave zagrebačke na kriminalističko istraživanje zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo „širenje i prenošenje zarazne bolesti“, te je predan pritvorskom nadzorniku.  

Iza rešetaka završio je, kako je poznato i 51-godišnji vlasnik teretane u II Zagorskoj ulici. U teretani su 1. veljače oko 7.45 sati zatečeni 51-godišnji vlasnik te četiri osobe koje su vježbale uz četiri osobe na samom ulazu u navedeni prostor. Vlasnik je priveden u policiju, zadobio je kaznenu prijavu „širenje i prenošenje zarazne bolesti“, te je odveden u pritvor.

Tako smo, na žalost, svakodnevno svjedoci toga kako se upute i mjere Stožera rastezljivo tumače, pa „mali ljudi“ drastično nastradaju, a političari i drugi „uglednici“ prolaze najčešće i bez ikakve kazne

Izvorni autor: A. K.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.